Anasayfa  »  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi »  İşletme Programı (Türkçe)

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ÜRETİM VE İŞLEMLER YÖNETİMİ İŞLE216 Dördüncü Yarıyıl (Bahar) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILDördüncü Yarıyıl (Bahar)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Oğuzhan Yavuz
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Üretim/İşlemler Yönetimi fonksiyonunun kapsamını, önemini, stratejik ve operasyonel karar alanlarını kavrar.
2) İşlemler stratejisinin önemini ve işletmelerin stratejik rekabet boyutlarını öğrenir
3) İlgili konuları tartışmayı öğrenir
4) Sayısal karar modellerini uygulama becerisi geliştirir
5) Üretim/İşlemler Yönetimi fonksiyonuna ilişkin eğilimleri öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDers kapsamında öncelikle işletmenin üretim/işlemler fonksiyonu tanıtılacak, daha sonra uygulamada görülen üretim sistemleri hakkında bilgi verilecek, işletmenin işlemler stratejisi üzerinde durulacaktır. Derste ayrıca verimlilik konusu ele alınacak, önemi, ölçümü ve işletmelerde verimlilik artırma çabaları incelenecektir. Bu alt yapının tamamlanmasından sonra, ürün ve hizmet tasarımı, süreç planlaması, kapasite planlaması, teknoloji seçimi, kuruluş yeri seçimi, tesis yerleştirme ve iş tasarımı gibi işletmelerin kalite, maliyet, esneklik ve hız boyutlarında rekabet edebilmeleri için verilmesi gereken uzun dönemli stratejik kararlar tanıtılacaktır. Derste daha sonra üretim planlaması, stok ve kalite alanlarında verilen kısa dönemli operasyonel kararlara da yer verilecek ve ders bazı karar alanlarında kullanılabilecek sayısal karar teknikleriyle desteklenecektir. Derste incelenen konular, hem ürün üreten, hem hizmet üreten işletmeler açısından ele alınacak, ayrıca her bir karar alanında verilen kararların işletmenin verimliliği üzerindeki etkisi üzerinde durulacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Üretim İşlemler Yönetimine Giriş
2. Hafta Üretim İşlemler Yönetiminin Tarihi Gelişimi
3. Hafta Üretim İşlemler Yönetimi Tarihi Gelişimi
4. Hafta Üretim İşlemler Stratejileri
5. Hafta Üretim İşlemler Stratejisi
6. Hafta Kalite Fonksiyonları
7. Hafta Toplam Kalite Yönetimi
8. Hafta Yalın Üretim
9. Hafta Ürün Tasarımı
10. Hafta Süreç Seçimi
11. Hafta Kapasite Seçimi ve Tesis Yeri Seçimi
12. Hafta Tahmin
13. Hafta Malzeme İhtiyaç Planlaması
14. Hafta Stok Yönetimi
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARErsoy, M. S., & Ersoy, A. (2011). Üretim ve İşlemler Yönetimi. Ankara: İmaj Yayınevi.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Soru-Cevap,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav150
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık122
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık14040
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15555
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler111
Toplam İş Yükü158
Toplam İş Yükü / 305,26
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X       X
P2  X   X   X    
P3  X   X      
P4  X        
P5         
P6         
P7         
P8  X       X  
P9  X   X      
P10         
P11         
P12          X
P13  X   X       X