Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Üretim/İşlemler Yönetimi fonksiyonunun kapsamını, önemini, stratejik ve operasyonel karar alanlarını kavrar. 2) İşlemler stratejisinin önemini ve işletmelerin stratejik rekabet boyutlarını öğrenir 3) İlgili konuları tartışmayı öğrenir 4) Sayısal karar modellerini uygulama becerisi geliştirir 5) Üretim/İşlemler Yönetimi fonksiyonuna ilişkin eğilimleri öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Ders kapsamında öncelikle işletmenin üretim/işlemler fonksiyonu tanıtılacak, daha sonra uygulamada görülen üretim sistemleri hakkında bilgi verilecek, işletmenin işlemler stratejisi üzerinde durulacaktır. Derste ayrıca verimlilik konusu ele alınacak, önemi, ölçümü ve işletmelerde verimlilik artırma çabaları incelenecektir. Bu alt yapının tamamlanmasından sonra, ürün ve hizmet tasarımı, süreç planlaması, kapasite planlaması, teknoloji seçimi, kuruluş yeri seçimi, tesis yerleştirme ve iş tasarımı gibi işletmelerin kalite, maliyet, esneklik ve hız boyutlarında rekabet edebilmeleri için verilmesi gereken uzun dönemli stratejik kararlar tanıtılacaktır. Derste daha sonra üretim planlaması, stok ve kalite alanlarında verilen kısa dönemli operasyonel kararlara da yer verilecek ve ders bazı karar alanlarında kullanılabilecek sayısal karar teknikleriyle desteklenecektir. Derste incelenen konular, hem ürün üreten, hem hizmet üreten işletmeler açısından ele alınacak, ayrıca her bir karar alanında verilen kararların işletmenin verimliliği üzerindeki etkisi üzerinde durulacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Üretim İşlemler Yönetimine Giriş
2. Hafta
Üretim İşlemler Yönetiminin Tarihi Gelişimi
3. Hafta
Üretim İşlemler Yönetimi Tarihi Gelişimi
4. Hafta
Üretim İşlemler Stratejileri
5. Hafta
Üretim İşlemler Stratejisi
6. Hafta
Kalite Fonksiyonları
7. Hafta
Toplam Kalite Yönetimi
8. Hafta
Yalın Üretim
9. Hafta
Ürün Tasarımı
10. Hafta
Süreç Seçimi
11. Hafta
Kapasite Seçimi ve Tesis Yeri Seçimi
12. Hafta
Tahmin
13. Hafta
Malzeme İhtiyaç Planlaması
14. Hafta
Stok Yönetimi
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Ersoy, M. S., & Ersoy, A. (2011). Üretim ve İşlemler Yönetimi. Ankara: İmaj Yayınevi.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Soru-Cevap,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
50
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
1
2
2
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
1
14
Final Sınavına Hazırlık
1
40
40
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
55
55
Laboratuvar
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
1
1
Toplam İş Yükü
158
Toplam İş Yükü / 30
5,26
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ