DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doçent Doktor Selay Ilgaz Sümer
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Girişimcilik ve KOBİ kavramlarına ilişkin yeterli bilgi sahibidir. 2) İşletme büyüklüğüne ve özellikle KOBİ'lere ilişkin nitel ölçütleri (kriterleri) bilir. 3) İşletme büyüklüğüne ve özellikle KOBİ'lere ilişkin nicel ölçütleri (kriterleri) bilir. 4) KOBİ tanımını bilir. 5) Girişimciliğin temel ilkelerini bilir. 6) Globalizasyon ve bilgi toplumunun girişimciliğe etkisini bilir. 7) Türkiye'de Girişimciliğin ve KOBİ'lerin güçlü ve zayıf yönlerini bilir. 8) İş planının temel öğeleri ve iş planının hazırlanması konularında temel bilgilere sahiptir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Girişimciliğin bilgi toplumunda ekonomik değerlerin yaratılmasında çok önem taşıyan bir meslek olduğundan hareketle dersin amacı, öğrencilere bu mesleğin gerektirdiği temel nitelikleri kazandırmak olarak belirlenmiştir. Girişimciliğin para veya sermaye sahipliği, patronluk, sermayedarlık, işverenlik gibi sanayi toplumuna özgü kavramların dışına çıkartılması, girişimciliğin ekonomik değerler yaratarak toplumun mutluluğuna katkı sağlama işlevi üzerinde durulması amaçlanmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Dersin Tanıtımı ve Giriş | 2. Hafta | Girişimciliğin Temelleri | 3. Hafta | Yenilik ve Yaratıcılık Kavramları, Yaratıcılığı Geliştirme Süreci | 4. Hafta | Stratejik Yönetim ve Girişimci | 5. Hafta | Stratejik Yönetim ve Girişimci | 6. Hafta | İş Kurma Alternatifleri | 7. Hafta | Mevcut İşletmeyi Satın Almak, Fizibilite Analizi | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Fizibilite Analizi | 10. Hafta | İş Planı, İş Planı Örnek İncelemesi | 11. Hafta | Pazarlama Planı | 12. Hafta | Kuruluş Yeri ve Düzeni Seçimi | 13. Hafta | Proje Sunumları ve Rapor Teslimi | 14. Hafta | Proje Sunumları ve Rapor Teslimi |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Norman M. Scarborough, Girişimciliğin ve Küçük İşletme Yönetiminin Temelleri (Çeviren: Gamze Sart), Nobel Akademik Yayıncılık. Orhan Küçük, Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık. B. Zafer Erdoğan, Girişimcilik ve Kobiler: Teori ve Uygulama, Ekin Basım Yayın Dağıtım. Ders notları |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım, Tartışma |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 35 | Proje | 1 | 20 | Toplam(%) | | 55 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 55 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 45 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 1 | 14 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 40 | 40 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 30 | 30 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | | | | Proje | 1 | 20 | 20 | Toplam İş Yükü | | | 150 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |