Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) İçecekler hakkında bilgi sahibi olur. 2) İçecekleri sınıflandırır ve yorumlar. 3) Geleneksel Türk içecekleri hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. 4) Yemek ve içecek eşleşmesi hakkında bilgi sahibi olur. 5) Miksolojiyi tanımlar. 6) İçecekleri servise uygun tekniklerle hazırlar. 7) İçecek hazırlama alanı (bar) işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Öğrencileri içecekler hakkında bilgilendirmek; soğuk ve sıcak, alkollü ve alkolsüz içeceklerin hazırlanması ve sunumu hakkında bilgi ve beceri kazandırmak.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
İçeceklerin tarihi ve içecek kültürü
2. Hafta
İçeceklerin sınıflandırılması, Alkolsüz ve alkollü içecekler
3. Hafta
İçme suyu, Maden suları, Gazlı içecekler
4. Hafta
Çay, Kahve ve Geleneksel Türk içecekleri
5. Hafta
Meyve suları, üretimi, çeşitleri, tüketimi ve sunumu
6. Hafta
Şarap üretimi ve çeşitleri
7. Hafta
Şarapta duyusal değerlendirme (degüstasyon), yemek ve şarap uyumunun esasları
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Bira üretimi, çeşitleri, sunumu
10. Hafta
Diğer alkollü içecekler, çeşitleri üretimi ve sunumu
11. Hafta
Miksoloji, tanımı, karıştırma teknikleri, kullanılan ekipmanlar
12. Hafta
Bar yönetiminin esasları
13. Hafta
Bar yönetiminde temel işletme fonksiyonlarının uygulanması
14. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
yok
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
5
5
Kısa Sınavlara hazırlık
2
10
20
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
1
10
10
Final Sınavına Hazırlık
1
10
10
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
5
5
Laboratuvar
Final Sınavı
1
5
5
Ödevler
Toplam İş Yükü
97
Toplam İş Yükü / 30
3,23
Dersin AKTS Kredisi
3
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ