Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besin alerjisi ve duyarlılığını tanımlar ve sınıflandırır. 2) Besin alerjisi tanısında kullanılan testleri öğrenir. 3) Konu ile ilgili güncel yayınları tarar ve değerlendirir. 4) Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinleri tanır. 5) Besin alerjisi ve duyarlılığında uygulanan diyetleri öğrenir ve uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu ders kapsamında, besin alımından sonra ortaya çıkan istenmeyen belirtiler, alerji, besin alerjisi ve alerjenler hakkında bilgiler verilmesi, vücudumuzun savunma mekanizması, gıda hassasiyetinde nedenler, inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ve yağlı kuruyemişler (fındık fıstık gibi), tahıllar, etler, meyveler, sebzeler ve kuru baklagiller, baharatlar ve çeşni vericiler, çikolata, bal ve bazı içeceklere ait alerji türler, gıda boyaları alerjisi, gıda alerjilerinin önlenmesi, hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Besin alerjilerine giriş
2. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığının tanımı ve sınıflandırması
3. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
4. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
5. Hafta
Besin alerjisi tanısında kullanılan testler
6. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Süt, buğday)
7. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler)
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
10. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığından korunma yolları
11. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
12. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığında beslenme tedavisi
13. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
14. Hafta
Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Marienhoff, L. (1998). How to Manage Your Childs Life-Threatening Food Allergies: Practical Tips for Everyday. Dienburg, JA. Allergy and Allergic Diseases: The New Mechanisms and Therapeutics Hardcover, New York, USA. 2. Marienhoff, L. (1998). How to Manage Your Childs Life-Threatening Food Allergies: Practical Tips for Everyday. Dienburg, JA., Allergy and Allergic Diseases: The New Mechanisms and Therapeutics Hardcover, New York, USA.