Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA ALERJİLERİ GMS534 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besin alerjisi ve duyarlılığını tanımlar ve sınıflandırır.
2) Besin alerjisi tanısında kullanılan testleri öğrenir.
3) Konu ile ilgili güncel yayınları tarar ve değerlendirir.
4) Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinleri tanır.
5) Besin alerjisi ve duyarlılığında uygulanan diyetleri öğrenir ve uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında, besin alımından sonra ortaya çıkan istenmeyen belirtiler, alerji, besin alerjisi ve alerjenler hakkında bilgiler verilmesi, vücudumuzun savunma mekanizması, gıda hassasiyetinde nedenler, inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ve yağlı kuruyemişler (fındık fıstık gibi), tahıllar, etler, meyveler, sebzeler ve kuru baklagiller, baharatlar ve çeşni vericiler, çikolata, bal ve bazı içeceklere ait alerji türler, gıda boyaları alerjisi, gıda alerjilerinin önlenmesi, hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Besin alerjilerine giriş
2. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığının tanımı ve sınıflandırması
3. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
4. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
5. Hafta Besin alerjisi tanısında kullanılan testler
6. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Süt, buğday)
7. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler)
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
10. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığından korunma yolları
11. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
12. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığında beslenme tedavisi
13. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
14. Hafta Besin alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Marienhoff, L. (1998). How to Manage Your Childs Life-Threatening Food Allergies: Practical Tips for Everyday. Dienburg, JA. Allergy and Allergic Diseases: The New Mechanisms and Therapeutics Hardcover, New York, USA.
2. Marienhoff, L. (1998). How to Manage Your Childs Life-Threatening Food Allergies: Practical Tips for Everyday. Dienburg, JA., Allergy and Allergic Diseases: The New Mechanisms and Therapeutics Hardcover, New York, USA.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık339
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık61060
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık41040
Laboratuvar4416
Final Sınavı133
Ödevler5420
Sunum (Hazırlık dahil)2510
Kısa Sınavlar339
Toplam İş Yükü282
Toplam İş Yükü / 309,4
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5         
P6         
P7         
P8         
P9  X   X   X   X   X
P10  X   X   X   X   X
P11         
P12         
P13         
P14         
P15         
P16         
P17         
P18         
P19         
P20  X   X   X   X   X
P21         
P22