Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ GMS532 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Örgütlerde insan öneminin anlaşılmasına yardımcı olur.
2) İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili verilerin toplanması, planlanması, analiz edilmesi ve denetlenmesi aşamalarını kavrar.
3) İnsan kaynakları yönetimi alanında ileri düzeyde kuramsal bilgi kazanır.
4) Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelikte teknik donanıma sahip olur.
5) İş bölümü yaparak farklı disiplinler ile bir arada çalışabilme becerisini kazanır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDersin amacı, emek yoğun bir sektör olan yiyecek ve içecek işletmelerinde insan kaynaklarının etkin yönetim tekniklerinin anlaşılmasıdır. Bu çerçevede, yiyecek içecek işletmelerinde insan fonksiyonu ve insan kaynakları yönetiminin sistemler, prosedürler ve faaliyetler kapsamında değerlendirilmesi, çalışanların yönetimi sırasında etik uygulamalar gibi alanlar çerçevesinde işlevini daha iyi anlayacaklardır. Stratejik insan kaynakları yönetimi, küreselleşme, performans değerlendirme, eğitim, çalışanların motivasyonu, ödüllendirme teknikleri, değişim yönetimi ve esneklik konuları dersin kapsamı içerisinde ele alınacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta İnsan kaynakları yönetiminin tanımı ve kapsamı
2. Hafta İnsan kaynakları yönetiminin stratejik önemi
3. Hafta İş analizi, iş tanımı ve iş gerekleri
4. Hafta İnsan kaynakları planlaması
5. Hafta İşgören bulunması, seçimi ve işe yerleştirilmesi
6. Hafta İKY'nın eğitimi ve geliştirilmesi
7. Hafta Performans değerleme
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta İş değerleme
10. Hafta Ücret yönetimi
11. Hafta İş güvenliği ve sağlık
12. Hafta İKY ile ilgili yasal düzenlemeler
13. Hafta İşçi-işveren ilişkileri
14. Hafta Sendika ilişkileri ve genel tekrar
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Tosun, H. & Kocabacak, A. (2015). Dünyaca Ünlü İşletmelerde İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları Eğitim Kitabevi Yayınları.
2. Ders notları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık5315
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık1010100
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık41040
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler2510
Sunum (Hazırlık dahil)3412
Kısa Sınavlar4312
Toplam İş Yükü307
Toplam İş Yükü / 3010,23
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5         
P6         
P7    X       X
P8    X      
P9         
P10         
P11         
P12         
P13         
P14  X         X
P15         
P16         
P17         
P18        X   X
P19         
P20         
P21        X   X
P22    X   X   X