Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Örgütlerde insan öneminin anlaşılmasına yardımcı olur. 2) İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili verilerin toplanması, planlanması, analiz edilmesi ve denetlenmesi aşamalarını kavrar. 3) İnsan kaynakları yönetimi alanında ileri düzeyde kuramsal bilgi kazanır. 4) Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelikte teknik donanıma sahip olur. 5) İş bölümü yaparak farklı disiplinler ile bir arada çalışabilme becerisini kazanır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Dersin amacı, emek yoğun bir sektör olan yiyecek ve içecek işletmelerinde insan kaynaklarının etkin yönetim tekniklerinin anlaşılmasıdır. Bu çerçevede, yiyecek içecek işletmelerinde insan fonksiyonu ve insan kaynakları yönetiminin sistemler, prosedürler ve faaliyetler kapsamında değerlendirilmesi, çalışanların yönetimi sırasında etik uygulamalar gibi alanlar çerçevesinde işlevini daha iyi anlayacaklardır. Stratejik insan kaynakları yönetimi, küreselleşme, performans değerlendirme, eğitim, çalışanların motivasyonu, ödüllendirme teknikleri, değişim yönetimi ve esneklik konuları dersin kapsamı içerisinde ele alınacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
İnsan kaynakları yönetiminin tanımı ve kapsamı
2. Hafta
İnsan kaynakları yönetiminin stratejik önemi
3. Hafta
İş analizi, iş tanımı ve iş gerekleri
4. Hafta
İnsan kaynakları planlaması
5. Hafta
İşgören bulunması, seçimi ve işe yerleştirilmesi
6. Hafta
İKY'nın eğitimi ve geliştirilmesi
7. Hafta
Performans değerleme
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
İş değerleme
10. Hafta
Ücret yönetimi
11. Hafta
İş güvenliği ve sağlık
12. Hafta
İKY ile ilgili yasal düzenlemeler
13. Hafta
İşçi-işveren ilişkileri
14. Hafta
Sendika ilişkileri ve genel tekrar
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Tosun, H. & Kocabacak, A. (2015). Dünyaca Ünlü İşletmelerde İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları Eğitim Kitabevi Yayınları. 2. Ders notları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
10
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
3
3
Kısa Sınavlara hazırlık
5
3
15
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
4
56
Final Sınavına Hazırlık
10
10
100
Ders Saati
14
4
56
Ara Sınava Hazırlık
4
10
40
Laboratuvar
Final Sınavı
1
3
3
Ödevler
2
5
10
Sunum (Hazırlık dahil)
3
4
12
Kısa Sınavlar
4
3
12
Toplam İş Yükü
307
Toplam İş Yükü / 30
10,23
Dersin AKTS Kredisi
10
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ