DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezsiz Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yemek üretiminin ve sunumunun gerçekleştirildiği işletmelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin temel kavram ve süreçleri öğrenir. 2) Olası tehlikelere karşı bilinçlenir ve riskin azaltılmasına yönelik önlemleri öğrenir. 3) Kazanın gerçeklemesi durumunda ne yapılması gerektiğini bilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu dersin amacı; yemek üretiminin ve sunumunun gerçekleştirildiği işletmelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin temel kavram ve süreçleri aktarmak, olası tehlikelere karşı bilinçlendirmek ve riskin azaltılmasına yönelik alınması gereken önlemler ve riskin gerçeklemesi durumunda yapacakları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Ders kapsamında; işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili genel bilgiler, işçi sağlığını etkileyen fiziksel, mekanik, kimyasal, biyolojik ve ergonomik faktörler ve bunlara karşı alınabilecek önlemler; acil durum yönetimi ve yasal mevzuat ile ilgili konular ele alınmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramlar | 2. Hafta | İş kazaları ve çeşitleri | 3. Hafta | Ergonomi | 4. Hafta | Uyarı işaretleri | 5. Hafta | Kişisel korunma | 6. Hafta | Kimyasal maddelerin kontrolü | 7. Hafta | Elektriğe karşı iş güvenliği | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Meslek hastalıkları | 10. Hafta | İş güvenliği ve organizasyon yapısı | 11. Hafta | İş güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi | 12. Hafta | Acil durum yönetimi | 13. Hafta | Acil durum yönetimi | 14. Hafta | Genel tekrar | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Akpınar, T. (2014). İş Sağlığı ve İş Güvenliği. Ekin Basım Yayın. 2. Yağımlı, M. & Tozan, H. (2017). Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği. Beta Basın Yayım. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 10 | 140 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 40 | 40 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 30 | 30 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 20 | 20 | Sunum (Hazırlık dahil) | 1 | 3 | 3 | Saha/Alan Araştırması | 1 | 3 | 3 | Makale Sunuşu | 1 | 3 | 3 | Toplam İş Yükü | | | 285 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 9,5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |