Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İŞLETMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GMS530 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yemek üretiminin ve sunumunun gerçekleştirildiği işletmelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin temel kavram ve süreçleri öğrenir.
2) Olası tehlikelere karşı bilinçlenir ve riskin azaltılmasına yönelik önlemleri öğrenir.
3) Kazanın gerçeklemesi durumunda ne yapılması gerektiğini bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu dersin amacı; yemek üretiminin ve sunumunun gerçekleştirildiği işletmelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin temel kavram ve süreçleri aktarmak, olası tehlikelere karşı bilinçlendirmek ve riskin azaltılmasına yönelik alınması gereken önlemler ve riskin gerçeklemesi durumunda yapacakları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Ders kapsamında; işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili genel bilgiler, işçi sağlığını etkileyen fiziksel, mekanik, kimyasal, biyolojik ve ergonomik faktörler ve bunlara karşı alınabilecek önlemler; acil durum yönetimi ve yasal mevzuat ile ilgili konular ele alınmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramlar
2. Hafta İş kazaları ve çeşitleri
3. Hafta Ergonomi
4. Hafta Uyarı işaretleri
5. Hafta Kişisel korunma
6. Hafta Kimyasal maddelerin kontrolü
7. Hafta Elektriğe karşı iş güvenliği
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Meslek hastalıkları
10. Hafta İş güvenliği ve organizasyon yapısı
11. Hafta İş güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi
12. Hafta Acil durum yönetimi
13. Hafta Acil durum yönetimi
14. Hafta Genel tekrar
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Akpınar, T. (2014). İş Sağlığı ve İş Güvenliği. Ekin Basım Yayın.
2. Yağımlı, M. & Tozan, H. (2017). Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği. Beta Basın Yayım.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi1410140
Final Sınavına Hazırlık14040
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13030
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler12020
Sunum (Hazırlık dahil)133
Saha/Alan Araştırması133
Makale Sunuşu133
Toplam İş Yükü285
Toplam İş Yükü / 309,5
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3     
P4     
P5  X   X   X
P6     
P7     
P8     
P9     
P10     
P11  X   X   X
P12     
P13     
P14     
P15     
P16    X  
P17     
P18     
P19    X   X
P20     
P21     
P22  X   X   X