Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ UYGULAMALARI GMS469 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Gamze Ege
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik kavramı ile tanışacaktır.
2) Sürdürülebilirliğin gastronomi ve mutfak kültürü, mutfak uygulamaları ve tarımsal üretim ile ilişkisini öğrenecektir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında sürdürülebilirlik kavramı, bu kavramın günümüzdeki önemi, sürdürülebilir turizm ve kalkınma, gıdaların geleceği ve gastronomik miras kavramı, sürdürülebilir mutfak ve uygulamaları, kavram kapsamındaki etkinlikler ve Türkiye ile Dünya çapında gerçekleştirilen uygulamalar ele alınacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tanışma/Oryantasyon
2. Hafta Sürdürülebilirlik kavramının tanımı ve tarihsel gelişimi ve gastronomi mutfak kültürü ilişkisi
3. Hafta Küresel krizlerin gıda üretimi ve mutfak kültürü üzerindeki etkisi
4. Hafta Temiz gıda üretimi prensipler: organik tarım, permakültür ve Agroekoloji ilkelerinin incelenmesi
5. Hafta Yerel gıda zincirleri küresel gıda zincirlerine karışı: yerellik kavramının tanımı ve önemi ile küçük üreticilerin önemi
6. Hafta Sürdürülebilir mutfağın temelleri: sürdürülebilir mutfak uygulamaları neler içermeli?
7. Hafta Ankara mutfak kültürü ve temiz gıda üretimi yapan alanların tanımı, öğrenci proje konularının belirlenmesi
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Alan ziyaretleri
10. Hafta Alan ziyaretleri
11. Hafta Alan ziyaretleri
12. Hafta Kampüs Projeleri
13. Hafta Kampüs Projeleri
14. Hafta Kampüs Projeleri
15. Hafta FİNAL SINAVI
16. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARyok
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık11818
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler
Rapor yazma155
Toplam İş Yükü98
Toplam İş Yükü / 303,26
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1   
P2   
P3   
P4   
P5   
P6  X  
P7  X  
P8   
P9   
P10    X
P11    X
P12    X
P13    X
P14   
P15   
P16   
P17    X
P18    X
P19   
P20   
P21    X
P22    X
P23    X