Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ GMS405 Yedinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI4
YARIYILYedinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor İlkay Yılmaz
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Maliyet, harcama ve gider kavramlarını öğrenir.
2) Maliyet kontrolünün aşamalarını öğrenir.
3) Satın alma, teslim alma, depolama, depodan çıkarma, üretim ve satış aşamalarında yapılması gereken kontrol işlemleri ve bunların süreçlerini öğrenir.
4) İşgücü maliyeti, gelir kontrolünü öğrenir.
5) Maliyet kontrol yöntemleri ve otomasyon sistemlerini öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBir işletmede yiyecek ve içeceklerdeki gelir-gider çeşitlerinin her aşamasında, işlemlerin baştan sona kadar kontrollerin yapılarak, aksaklıkların-kaçakların-yanlış uygulamaların, denetimsizliğin, ihmalin, zaman ve maddi kaybın önlenmesi amacıyla yiyecek içecek maliyet kontrolünün nasıl uygulanması gerektiği öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş
2. Hafta Yiyecek Içecek Sektörünün Özellikleri İle Önemi Ve Gelişimi
3. Hafta Maliyet Kavramı Maliyeti Belirleyen Unsurlar
4. Hafta Satınalma ve Sipariş Vermede Maliyet Kontrolü
5. Hafta Depolama, Dağıtım Maliyet Kontrolü
6. Hafta Üretim ve Envanter Maliyet Kontrolü
7. Hafta Maliyet Kontrolünün Aşamaları
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Fiyatlama Süreci
10. Hafta Başabaş Noktası
11. Hafta İşgücü Maliyeti
12. Hafta Genel Üretim Giderleri ve Gelir Kontrolü
13. Hafta Maliyet Yöntemleri ve Otomasyon Sistemleri
14. Hafta Genel Tekrar
15. Hafta Final
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sarıışık, M. (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Koçak, N.(2016). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
3. Yılmaz, Y. (2012). Konaklama İşletmelerinde Yiyecek & İçecek Maliyet Kontrolü, Maliyet ve Satışların Analizi. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Örnek Olay İncelemesi,Eğitim-Uygulama,Proje,Sunum,Rapor Hazırlama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler11010
Toplam İş Yükü152
Toplam İş Yükü / 305,06
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2         
P3      X    
P4         
P5    X       X
P6         
P7         
P8         
P9         
P10         
P11         
P12         
P13         
P14         
P15         
P16  X   X      
P17         
P18        X  
P19         
P20         
P21         
P22         
P23    X