Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Su, un, şeker, tuz, yağ ve mayaların hamur içindeki temel işlevlerini ve kimyasını öğrenir 2) Temel hamur karışımları, yoğurma, işleme ve katlama tekniklerini öğrenir 3) İleri seviye tart çeşitlerini hazırlamayı öğrenir 4) İleri seviye turta çeşitlerini hazırlamayı öğrenir 5) Kaplamalı kekleri ve çay saati ürünleri hazırlamayı öğrenir 6) Temel bezeleri ve tereyağı kremalarını öğrenir. 7) Çikolatadan dekor hazırlamayı öğrenir. 8) Şekerden dekor hazırlamayı öğrenir. 9) Entremet çeşitlerini hazırlamayı öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Pastacılık Uygulamaları, Fırıncılık Uygulamaları
DERS TANIMI
Bu ders kapsamında artisan pastacılıkta kullanılan ekipmanlar ve ürünlere ilişkin teorik bilgiler verilecek; bu ürünlerin hazırlanmasında kullanılan yöntem ve teknikler uygulamalı olarak gösterilecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Tanışma/Oryantasyon
2. Hafta
Un, Şeker, Tuz, Maya, Su, Süt/Süt Ürünleri, Çikolata ve Yağlar Hakkında Bilgi
3. Hafta
İleri Seviye Tart Yapımı
4. Hafta
İleri Seviye Turta Yapımı
5. Hafta
Kaplamalı Kekler ve Çay Saati Ürünleri
6. Hafta
Bezeler ve Tereyağı Kremaları/Katlı Kekler
7. Hafta
Bezeler ve Tereyağı Kremaları/Katlı Kekler
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Çikolata Dekor Uygulamaları
10. Hafta
Şeker Dekor Uygulamaları
11. Hafta
Tabak Sunumları Hazırlama (Plated Desserts)
12. Hafta
Entremet Uygulamaları (Kek, krema ve glazeler)
13. Hafta
Entremet Uygulamaları (Kek, krema ve glazeler)
14. Hafta
Entremet Uygulamaları (Kek, krema ve glazeler)
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
C.I.A. (Culinary Institute of America) (2008). The Professional Chef 8th Edition, Wiley&Sons, New Jersey: s. 1024 Freiberg, B. (2002). The Professional Pastry Chef. 4th Edition, Wiley&Sons, New Jersey Gisslen, W. (2005). Professional Baking. 4th Edition, Wiley&Sons, New Jersey
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
25
Uygulama/Pratik
1
25
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
1
5
5
Final Sınavına Hazırlık
1
20
20
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
10
10
Laboratuvar
8
2
16
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
Sunum (Hazırlık dahil)
2
1
2
Toplam İş Yükü
99
Toplam İş Yükü / 30
3,3
Dersin AKTS Kredisi
3
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ