Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YÖRESEL UNLU MAMÜLLER VE UYGULAMALARI GMS363 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Gökçe İlbay
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Coğrafi işaret ve unlu mamul kavramlarını öğrenir.
2) Unların tanımı, çeşitleri ve özellikleri, unlu mamul üretiminde kullanılan temel araç ve gereçleri öğrenir.
3) Unlu mamul üretiminin genel prensiplerini öğrenir.
4) Özleştirilerek hazırlanan hamur uygulamalarını öğrenir.
5) Mayalı hamur uygulamalarını öğrenir.
6) Kıyılarak yapılan hamur uygulamalarını öğrenir.
7) Katlamalı hamur tekniklerini öğrenir.
8) Yöresel unlu mamul çeşitlerini uygulayarak üretebilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERTemel Hamur Yapım Teknikleri
DERS TANIMIBu ders öğrencilere; coğrafi işaret, unlu mamul, unlu mamul bileşenleri ve üretim teknikleri, Türkiye de üretilen yöresel unlu mamuller hakkında bilgi vermeyi ve yöresel unlu mamul çeşitlerini uygulayarak öğretmeyi amaçlamaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tanışma/Oryantasyon
2. Hafta Hammadde, Malzeme ve Ekipman Tanıtımı
3. Hafta Van Pastası, Erzurum Tuzlu Lokumu
4. Hafta Milas Çaykaması, Milas Tepsi Böreği
5. Hafta Dızmana, Cizre Memilheva Kurabiyesi
6. Hafta Bursa Tahinli Pide, Niğde Tahinlisi
7. Hafta Kayseri Ketesi, Bayburt Ketesi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Akyurt Tandır Böreği, Amasya Çöreği
10. Hafta Mardin Kiliçesi, Dekor Hamuru
11. Hafta Gaziantep Ramazan Kahkesi, Antep Köy Kahkesi
12. Hafta Yozgat Parmak Çöreği, Akçadağ Kömbesi
13. Hafta Bafra Nokulu, Bursa Cevizli Lokumu
14. Hafta Ankara Ketesi, Rize Enişte Lokumu
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGüney SK, Gümüştaş E. Türkiye'nin Mutluluk Dolu Çörekleri. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi; 2022

Delil B, Yılmaz İ, Güney SK. Yöresel Mutfak Uygulamaları. Ankara: Palme Yayın Dağıtım Pazarlama İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi; 2022
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Proje,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav125
Uygulama/Pratik125
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık11414
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar155
Final Sınavı122
Ödevler111
Toplam İş Yükü95
Toplam İş Yükü / 303,16
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8
P1  X              
P2    X            
P3               
P4               
P5               
P6        X        
P7      X          
P8               
P9               
P10        X        
P11               
P12               
P13               
P14               
P15               
P16               
P17               
P18               
P19               
P20        X        
P21               
P22               
P23