Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Deneysel yiyecek hazırlamada bilimsel ilkeler öğrenir. 2) Süt ve yumurta hakkında bilgi sahibi olur. 3) Nişasta ve un hakkında bilgi sahibi olur. 4) Kabartıcılar hakkında bilgi sahibi olur. 5) Hamurların nasıl hazırlanması gerektiğini öğrenir. 6) Etler, yağlar ve sebzeler hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Deneysel yiyecek hazırlama kapsamında bilimsel ilkeler ile birlikte kullanılan terimler, yiyeceklerin duyusal değerlendirme kriterleri ile kolloid sistemler öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Deneysel yiyecek hazırlamada bilimsel ilkeler, kolloid sistemler ve kullanılan terimler, yiyeceklerin duyusal değerlendirmesi (Teorik)
2. Hafta
Deneysel yiyecek hazırlamada bilimsel ilkeler, kolloid sistemler ve kullanılan terimler, yiyeceklerin duyusal değerlendirmesi(Teorik)
3. Hafta
Deneysel yiyecek hazırlamada bilimsel ilkeler, kolloid sistemler ve kullanılan terimler, yiyeceklerin duyusal değerlendirmesi(Pratik)
4. Hafta
Yumurta ve süt (Teorik)
5. Hafta
Yumurta ve süt (Pratik)
6. Hafta
Nişasta ve unun pişirilmesi, kabartıcılar (Teorik)
7. Hafta
Nişasta ve unun pişirilmesi, kabartıcılar (Pratik)
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Hamurların hazırlanması (Teorik)
10. Hafta
Hamurların hazırlanması (Pratik)
11. Hafta
Etler ve yağlar (Teorik)
12. Hafta
Etler ve yağlar (Pratik)
13. Hafta
Sebzeler (Teorik)
14. Hafta
Sebzeler (Pratik)
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Ders notları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Ödev
1
10
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
8
1
8
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
2
5
10
Final Sınavına Hazırlık
3
5
15
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
2
5
10
Laboratuvar
8
2
16
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
Toplam İş Yükü
103
Toplam İş Yükü / 30
3,43
Dersin AKTS Kredisi
3
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ