DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 3 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Kesim teknikleri ve pişirme yöntemlerine giriş seviyesinde bilgi ve beceri kazanır. 2) Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular. 3) Düzenli istasyon kurma ve istasyonu temiz tutma becerisi kazanır. 4) "Mice en place" hazırlamanın önemini kavrar.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Ders kapsamında hijyen kuralları ile kesim ve pişirme teknikleri, yiyecek içecek istasyonunun nasıl yönetilmesi gerektiği ve yiyecek içecek sektöründe ön hazırlığın önemi öğretilmektedir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Giriş: Mutfak kuralları, birim kuralları, ders işleyişi hakkında genel bir bilgilendirme | 2. Hafta | Kesim teknikleri | 3. Hafta | Kesim teknikleri, aromatikler, kemik Suları | 4. Hafta | Kemik suları, sebze garnitürleri | 5. Hafta | Patates garnitürleri | 6. Hafta | Kızartma: Tava | 7. Hafta | Kızartma: Fritöz | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Kemik suyu, braise, stewing | 10. Hafta | Poşe pişirme yöntemi | 11. Hafta | Buharda pişirme yöntemi | 12. Hafta | Sote ve stir-fry | 13. Hafta | Fırınlama ve ızgara | 14. Hafta | Salata komposizyonları | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Ders notları. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 1 | 5 | 5 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 10 | 10 | Laboratuvar | 6 | 3 | 18 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 1 | 1 | 1 | Toplam İş Yükü | | | 93 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 3,1 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 3 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |