Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
VEJETERYAN MUTFAĞI GMS255 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Vejetaryen beslenmenin tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar.
2) Vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar.
3) Vejetaryen beslenmenin ile sağlıklı beslenme ile ilişkisini açıklar.
4) Vejetaryen mutfak kültürünün tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar.
5) Vejetaryen mutfak yemek reçeteleri özelliklerini açıklar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIVejetaryenliğin tanımı, tercih nedenleri, ekonomik ve sağlık boyutları, vejetaryenizmin beslenmedeki yeri, vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek reçetelerinin geliştirilmesi, farklı mutfak kültürlerinin vejetaryen beslenme tarzına uygun olarak düzenlenmesi öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Vejetaryen beslenme özellikleri
2. Hafta Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri
3. Hafta Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri
4. Hafta Vejetaryen beslenmenin insan sağlığı açısından incelenmesi
5. Hafta Vejetaryen mutfağın özellikleri
6. Hafta Vejetaryen Mutfak: Başlangıçlar, özellikleri, reçeteleri
7. Hafta Vejetaryen Mutfak: Çorbalar, özellikleri, reçeteleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Vejetaryen Mutfak: Salatalar, özellikleri ve reçeteleri
10. Hafta Vejetaryen Mutfak: Ana yemekler, özellikleri ve reçeteleri
11. Hafta Vejetaryen Mutfak: Ara sıcaklar, özellikleri ve reçeteleri
12. Hafta Vejetaryen Mutfak: Mezeler, özellikleri ve reçeteleri
13. Hafta Vejetaryen Mutfak: Tatlılar, özellikleri ve reçeteleri
14. Hafta Dünya mutfağı ve vejetaryen yemek örnekleri
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Şişman, F. (2003). Dünya Vejeteryan Mutfağı. Dost Kitabevi Yayınları, Ankara.
2. Gülan, B. C. (2006). Vejeteryan Mutfağı. Boyun Yayın Grubu, İstanbul.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Uygulama/Pratik130
Toplam(%)70
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)70
Finalin Başarıya Oranı(%)30
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi133
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar7321
Final Sınavı111
Ödevler
Toplam İş Yükü93
Toplam İş Yükü / 303,1
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5         
P6         
P7         
P8         
P9         
P10         
P11         
P12         
P13         
P14         
P15         
P16  X   X     X  
P17         
P18         
P19         
P20         
P21  X     X     X
P22         
P23