Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Vejetaryen beslenmenin tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar. 2) Vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar. 3) Vejetaryen beslenmenin ile sağlıklı beslenme ile ilişkisini açıklar. 4) Vejetaryen mutfak kültürünün tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar. 5) Vejetaryen mutfak yemek reçeteleri özelliklerini açıklar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Vejetaryenliğin tanımı, tercih nedenleri, ekonomik ve sağlık boyutları, vejetaryenizmin beslenmedeki yeri, vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek reçetelerinin geliştirilmesi, farklı mutfak kültürlerinin vejetaryen beslenme tarzına uygun olarak düzenlenmesi öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Vejetaryen beslenme özellikleri
2. Hafta
Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri
3. Hafta
Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri
4. Hafta
Vejetaryen beslenmenin insan sağlığı açısından incelenmesi
Vejetaryen Mutfak: Salatalar, özellikleri ve reçeteleri
10. Hafta
Vejetaryen Mutfak: Ana yemekler, özellikleri ve reçeteleri
11. Hafta
Vejetaryen Mutfak: Ara sıcaklar, özellikleri ve reçeteleri
12. Hafta
Vejetaryen Mutfak: Mezeler, özellikleri ve reçeteleri
13. Hafta
Vejetaryen Mutfak: Tatlılar, özellikleri ve reçeteleri
14. Hafta
Dünya mutfağı ve vejetaryen yemek örnekleri
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Şişman, F. (2003). Dünya Vejeteryan Mutfağı. Dost Kitabevi Yayınları, Ankara. 2. Gülan, B. C. (2006). Vejeteryan Mutfağı. Boyun Yayın Grubu, İstanbul.