Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ GMS155 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Nurten Beyter
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıda bilimi ve teknolojisi hakkında bilgiye sahip olurlar.
2) Gıdaların kimyasal bileşimleri ve mikrobiyolojisi hakkında genel bilgiye sahip olurlar.
3) Gıda kalite kontrolü ve muhafaza teknikleri hakkında genel bilgiye sahip olurlar.
4) Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve sebze ürünleri ve işleme teknolojileri hakkında bilgiye sahip olurlar.
5) Tahıllar, unlu mamuller ve bitkisel yağlar ve işleme teknolojileri hakkında genel bilgiye sahip olurlar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIGıda bilimi ve teknolojisi kavramlarından başlanarak gıdaların kimyasal bileşimleri, gıda muhafaza teknikleri ve gıda kalite kontrolü öğretilmektedir. Ayrıca et ve et ürünleri, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri, konserve üretim teknolojisi ve tahıl işleme teknolojisi gibi konular da ders kapsamında yer almaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda bilimi ve teknolojisinin tarihçesi, tanımı
2. Hafta Gıdaların kimyasal bileşimi, Genel mikrobiyoloji ve gıda kalite kontrolü, gıda muhafazası
3. Hafta Süt ve süt ürünleri teknolojisi
4. Hafta Et ve et ürünleri işleme teknolojisi
5. Hafta Sucuk, pastırma vb. üretim teknolojileri
6. Hafta Meyve ve sebze işleme teknolojisi
7. Hafta Konserve üretim teknolojisi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Tahıl işleme teknolojisi
10. Hafta Bitkisel yağ üretimi teknolojisi
11. Hafta Fermantasyon Teknolojisi
12. Hafta İşlemeye Hazır Ürünler
13. Hafta Fonksiyonel Gıdalar
14. Hafta Genel Tekrar
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARBulduk, S. (2016). Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Durlu-Özkaya, F., Çoşansu, S. & Ayhan, K. (2015). Her Yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık, İzmir.
Food Processing Technology : Principles and Practice, P. J. Fellows, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition Ser., Edition 3
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev210
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık13030
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12525
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler155
Toplam İş Yükü104
Toplam İş Yükü / 303,46
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1      X    
P2    X      
P3         
P4         
P5      X    
P6    X      
P7         
P8         
P9         
P10      X    
P11      X    
P12      X    
P13         
P14      X    
P15         
P16         
P17      X    
P18         
P19         
P20         
P21      X    
P22      X    
P23      X