Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda bilimi ve teknolojisi hakkında bilgiye sahip olurlar. 2) Gıdaların kimyasal bileşimleri ve mikrobiyolojisi hakkında genel bilgiye sahip olurlar. 3) Gıda kalite kontrolü ve muhafaza teknikleri hakkında genel bilgiye sahip olurlar. 4) Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve sebze ürünleri ve işleme teknolojileri hakkında bilgiye sahip olurlar. 5) Tahıllar, unlu mamuller ve bitkisel yağlar ve işleme teknolojileri hakkında genel bilgiye sahip olurlar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Gıda bilimi ve teknolojisi kavramlarından başlanarak gıdaların kimyasal bileşimleri, gıda muhafaza teknikleri ve gıda kalite kontrolü öğretilmektedir. Ayrıca et ve et ürünleri, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri, konserve üretim teknolojisi ve tahıl işleme teknolojisi gibi konular da ders kapsamında yer almaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Gıda bilimi ve teknolojisinin tarihçesi, tanımı
2. Hafta
Gıdaların kimyasal bileşimi, Genel mikrobiyoloji ve gıda kalite kontrolü, gıda muhafazası
3. Hafta
Süt ve süt ürünleri teknolojisi
4. Hafta
Et ve et ürünleri işleme teknolojisi
5. Hafta
Sucuk, pastırma vb. üretim teknolojileri
6. Hafta
Meyve ve sebze işleme teknolojisi
7. Hafta
Konserve üretim teknolojisi
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Tahıl işleme teknolojisi
10. Hafta
Bitkisel yağ üretimi teknolojisi
11. Hafta
Fermantasyon Teknolojisi
12. Hafta
İşlemeye Hazır Ürünler
13. Hafta
Fonksiyonel Gıdalar
14. Hafta
Genel Tekrar
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Bulduk, S. (2016). Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. Durlu-Özkaya, F., Çoşansu, S. & Ayhan, K. (2015). Her Yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık, İzmir. Food Processing Technology : Principles and Practice, P. J. Fellows, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition Ser., Edition 3