DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | 2 |
YARIYIL | Dördüncü Yarıyıl (Bahar) |
AKTS | 6 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Sevinç Kuş
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürünü Öğrenir. 2) Akdeniz Mutfak Kültürünü Öğrenir. 3) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfak Kültürünü Öğrenir. 4) Avrupa Mutfak Kültürünü Öğrenir. 5) Amerika Mutfak Kültürünü Kavrar.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Dünya mutfağı kavramı, Avrupa mutfağının pişirme teknikleri ile malzemeleri ve yiyecek sunumlarının gösterilmesi hedeflenir. Ayrıca Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Avustralya, Yeni Zelanda mutfağı, Uzak Doğu ve Çin mutfağı malzemeleri ve yiyecek sunumları hem teorik hem de uygulamalı olarak öğretilir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Uzak Doğu | 2. Hafta | Uzak Doğu Mutfak Kültürüne Uygun Yemekler | 3. Hafta | Akdeniz Mutfağı | 4. Hafta | Akdeniz Mutfağı Yemekleri | 5. Hafta | Orta ve Kuzey Afrika Mutfağı | 6. Hafta | Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı Yemekleri | 7. Hafta | Avrupa Mutfağı | 8. Hafta | Ara Sınav Haftası | 9. Hafta | Avrupa Mutfağı Yemekleri | 10. Hafta | Avrupa Mutfağı Yemekleri | 11. Hafta | Asya Mutfağı | 12. Hafta | Asya Mutfak Kültürüne Uygun Yemekler | 13. Hafta | Amerika Mutfağı | 14. Hafta | Amerika Mutfak Kültürüne Uygun Yemekler | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | N. S ve Ö, Fırat., Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler, 2004, Dönence Yayınları, İstanbul. Yardımcı Ders Kitapları: Gürbüz, B., Dünya Mutfağı, 2007, Detay Yayınları, Ankara. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Eğitim-Uygulama |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 3 | 42 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 20 | 20 | Ders Saati | 14 | 4 | 56 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Laboratuvar | 14 | 4 | 56 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 0 | 0 | 0 | Toplam İş Yükü | | | 192 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 6,4 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 6 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |