Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

Program Yeterlilikleri (Kazanımları)

  • İngilizce dilinde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • Aşçılık mesleği ile ilgili temel kavramları, kuramları, yenilikleri, Türk ve Dünya mutfaklarını bilir.
  • Aşçılık alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını kullanır.
  • Sahip olduğu bilgiyi, temel beceriler düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır; misafirler ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar.
  • İş yoğunluğuna dayanabilme, stresle baş edebilme, baskı altında çalışabilme, kriz yönetebilme ve ilk yardım bilgisine ve becersine sahip olur.
  • Aşçılık ile ilgili temel gelişmeleri takip ederek sorunlara temel düzeyde çözüm önerileri geliştirir.
  • Aşçılık ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar ve etik ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
  • İş süreçlerini bilir ve ekibi organize eder. Ekip halinde ve bağımsız olarak çalışabilir.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle, bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirir, aşçılık mesleğinin gerektirdiği kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir.
  • Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları [1)yoksulluk, 2)açlık,3) sağlıklı ve kaliteli yaşam, 4)nitelikli eğitim, 5)cinsiyet eşitliği, 6)temiz su ve sanitasyon, 7)erişilebilir temiz enerji, 8)insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, 9)sanayi, yenilikçilik ve alt yapı, 10)eşitsizliklerin azaltımı, 11)sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, 12)sorumlu tüketim ve üretim, 13)iklim eylemi, 14)sudaki yaşam, 15)karasal yaşam, 16)barış, adalet ve güçlü kurumlar, 17)amaçlar için ortak çaba] hakkında farkındalığa sahiptir.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, sunum ve servis, malzeme tedarik ve stok uygulamaları gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olur. Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerini bilir ve uygular.
  • Türk ve Dünya mutfaklarındaki yemekleri, yemek üretimi için gerekli araç gereç ve ekipmanları kullanabilir ve bakımını sağlar.