DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Kakao çekirdeği türlerini tanır, kakao çekirdeğinin nerelerde yetiştiğini bilir ve çikolatanın üretim sürecine hakim olur. 2) Çikolata temperleme yöntemlerini bilir ve uygular. 3) Çikolata ile yazı tekniklerine hakim olur ve el koordinasyonunu geliştirir. 4) Beyoğlu, roche, mendiant ve çatlak çikolata yapabilecek kadar pratik kazanır. 5) Dolgu tekniklerine hakim olur ve yapım aşamalarını kavrar.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Bu derste çikolata temelli ürünler araştırılır ve üretimi gerçekleştirilir. Öğrenciler çikolata temperleme, artistik şeker yapımı ve çikolata modelleme konularında uygulama yapar. Uygulama kapsamında İsviçre, Fransız ve İngiliz çikolata yapım teknikleri öğretilmektedir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Dersin işleyişi hakkında bilgilendirme. Çikolatanın tarihçesi, kakao çekirdeğinden kuvertür çikolataya geliş süreci hakkında bilgiler | 2. Hafta | Çikolata çeşitlerinin temperleme yöntemleri hakkında bilgilendirilmesi | 3. Hafta | Kaliteli çikolatanın nasıl yapıldığının öğretilmesi, çikolatanın bileşenleri hakkında bilgilendirme.genel soru cevap yapılması. | 4. Hafta | Çikolatanın uygulamalı temperlenmesi. Bitter çikolata ile çalışma dereceleri. Farklı marka kuvertürlerin arasındaki farkın görülmesini sağlama. | 5. Hafta | Bitter çikolata kullanarak basit el yazısı çalışma | 6. Hafta | Sütlü çikolata kullanarak orta seviye el yazısı çalışma ve çikolata ile yazarken hakimiyet kazanma | 7. Hafta | Uygulamalı Beyoğlu çikolata yapımı | 8. Hafta | ARA SINAV HAFTASI | 9. Hafta | Kuruyemişli Mendiant Yapımı. | 10. Hafta | Krokan Fındık Roche ve Mısır Gevreği Roche yapımı | 11. Hafta | File fıstık ve Yaban mersini ile Çatlak çikolata yapımı | 12. Hafta | Hindistan cevizi, muz ve sütlü ganaj yapımı. Kabuk yapımı | 13. Hafta | Renkli çikolata çalışması ve ganajları kullanarak spesiyal çikolata yapımı | 14. Hafta | FİNAL SINAV HAFTASI |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Chocolates & confections formula, theory and technique for the artisan confectioner first and second edition. PETER P. GREWELING, CMB / THE CULİNARY INSTITUTE OF AMERICA |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Sunum,Deney,Eğitim-Uygulama |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 3 | 42 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 10 | 10 | Laboratuvar | 14 | 3 | 42 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 1 | 10 | 10 | Toplam İş Yükü | | | 163 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5,43 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |