Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ÇİKOLATA YAPIM TEKNİKLERİ AŞP170 - 1 + 2 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Kakao çekirdeği türlerini tanır, kakao çekirdeğinin nerelerde yetiştiğini bilir ve çikolatanın üretim sürecine hakim olur.
2) Çikolata temperleme yöntemlerini bilir ve uygular.
3) Çikolata ile yazı tekniklerine hakim olur ve el koordinasyonunu geliştirir.
4) Beyoğlu, roche, mendiant ve çatlak çikolata yapabilecek kadar pratik kazanır.
5) Dolgu tekniklerine hakim olur ve yapım aşamalarını kavrar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu derste çikolata temelli ürünler araştırılır ve üretimi gerçekleştirilir. Öğrenciler çikolata temperleme, artistik şeker yapımı ve çikolata modelleme konularında uygulama yapar. Uygulama kapsamında İsviçre, Fransız ve İngiliz çikolata yapım teknikleri öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin işleyişi hakkında bilgilendirme. Çikolatanın tarihçesi, kakao çekirdeğinden kuvertür çikolataya geliş süreci hakkında bilgiler
2. Hafta Çikolata çeşitlerinin temperleme yöntemleri hakkında bilgilendirilmesi
3. Hafta Kaliteli çikolatanın nasıl yapıldığının öğretilmesi, çikolatanın bileşenleri hakkında bilgilendirme.genel soru cevap yapılması.
4. Hafta Çikolatanın uygulamalı temperlenmesi. Bitter çikolata ile çalışma dereceleri. Farklı marka kuvertürlerin arasındaki farkın görülmesini sağlama.
5. Hafta Bitter çikolata kullanarak basit el yazısı çalışma
6. Hafta Sütlü çikolata kullanarak orta seviye el yazısı çalışma ve çikolata ile yazarken hakimiyet kazanma
7. Hafta Uygulamalı Beyoğlu çikolata yapımı
8. Hafta ARA SINAV HAFTASI
9. Hafta Kuruyemişli Mendiant Yapımı.
10. Hafta Krokan Fındık Roche ve Mısır Gevreği Roche yapımı
11. Hafta File fıstık ve Yaban mersini ile Çatlak çikolata yapımı
12. Hafta Hindistan cevizi, muz ve sütlü ganaj yapımı. Kabuk yapımı
13. Hafta Renkli çikolata çalışması ve ganajları kullanarak spesiyal çikolata yapımı
14. Hafta FİNAL SINAV HAFTASI
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARChocolates & confections formula, theory and technique for the artisan confectioner first and second edition.
PETER P. GREWELING, CMB / THE CULİNARY INSTITUTE OF AMERICA
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Sunum,Deney,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar14342
Final Sınavı111
Ödevler11010
Toplam İş Yükü163
Toplam İş Yükü / 305,43
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2  X        
P3  X   X   X    
P4  X   X   X   X   X
P5         
P6         
P7         
P8  X   X   X   X   X
P9  X   X   X   X   X
P10         
P11  X        
P12  X   X   X   X   X