Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ AŞP104 İkinci Yarıyıl (Bahar) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILİkinci Yarıyıl (Bahar)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Sevinç Kuş
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Öğrenciler Yeterli ve Dengeli Beslenmeyi anlayabilme.
2) Karbonhidrat, lipit ve proteinleri açıklayabilir.
3) Sindirim ve besin öğeleri metabolizmasına etki eden hormonları ve enzimleri açıklayabilme.
4) Beslenme bilgi sitemleri programlarını kullanabilme Enerji alım ve harcamasını değerlendirebilme.
5) Beslenmede suyun önemini kavrayabilme.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBeslenmeye giriş kapsamında yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme içeriği öğretilir. Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı ve özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksisiteleri öğretilir. Besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) gibi temel beslenme sorunları tartışılır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Beslenme kavramları ve besin-sağlık ilişkisi. Besin grupları ve porsiyon ölçüleri
2. Hafta Proteinlerin tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları.
3. Hafta Karbonhidratların tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları.
4. Hafta Lipitlerin tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları.
5. Hafta Enzimler ve hormonların yapısı, özellikleri
6. Hafta Beslenme durumunu saptama yöntemleri
7. Hafta Enerji metabolizmasının işleyişi Alınan ve harcanan enerjinin değerlendirilmesi
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Suyun önemi Su kaybı ve gereksinimi Elektrolit, asit-baz dengesi dengesi
10. Hafta Sodyum, potasyum, klorun görevleri, gereksinim ve kaynakları
11. Hafta Magnezyum, bakır, iyot, çinko ve demirin emilimi ve metabolizmaları, kaynakları ve gereksinimi
12. Hafta A, E, D K vitaminin görevleri, emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
13. Hafta Tiamin, riboflavin, niasin vitaminin görevleri emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
14. Hafta B12, pantotenik asit, biotin, karnitin ve C vitaminlerinin görevleri, emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
15. Hafta Final sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARBaysal, A.(2009). Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Yayınları Thompson, J & Manore M.(2005).Nutrition: An Applied Approach. San Francisco: Pearson Benjamin
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Mini-Sınav120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2    X     X  
P3        X  
P4      X   X  
P5         
P6    X   X    
P7    X      
P8    X     X  
P9    X   X    
P10        X  
P11         
P12    X     X   X