Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Öğrenciler Yeterli ve Dengeli Beslenmeyi anlayabilme. 2) Karbonhidrat, lipit ve proteinleri açıklayabilir. 3) Sindirim ve besin öğeleri metabolizmasına etki eden hormonları ve enzimleri açıklayabilme. 4) Beslenme bilgi sitemleri programlarını kullanabilme Enerji alım ve harcamasını değerlendirebilme. 5) Beslenmede suyun önemini kavrayabilme.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Beslenmeye giriş kapsamında yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme içeriği öğretilir. Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı ve özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksisiteleri öğretilir. Besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) gibi temel beslenme sorunları tartışılır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Beslenme kavramları ve besin-sağlık ilişkisi. Besin grupları ve porsiyon ölçüleri
2. Hafta
Proteinlerin tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları.
3. Hafta
Karbonhidratların tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları.
4. Hafta
Lipitlerin tanımı, işlevi, gereksinimi ve kaynakları.
5. Hafta
Enzimler ve hormonların yapısı, özellikleri
6. Hafta
Beslenme durumunu saptama yöntemleri
7. Hafta
Enerji metabolizmasının işleyişi Alınan ve harcanan enerjinin değerlendirilmesi
8. Hafta
Ara sınav
9. Hafta
Suyun önemi Su kaybı ve gereksinimi Elektrolit, asit-baz dengesi dengesi
10. Hafta
Sodyum, potasyum, klorun görevleri, gereksinim ve kaynakları
11. Hafta
Magnezyum, bakır, iyot, çinko ve demirin emilimi ve metabolizmaları, kaynakları ve gereksinimi
12. Hafta
A, E, D K vitaminin görevleri, emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
13. Hafta
Tiamin, riboflavin, niasin vitaminin görevleri emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
14. Hafta
B12, pantotenik asit, biotin, karnitin ve C vitaminlerinin görevleri, emilimi, metabolizması, kaynakları ve gereksinimi
15. Hafta
Final sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Baysal, A.(2009). Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Yayınları Thompson, J & Manore M.(2005).Nutrition: An Applied Approach. San Francisco: Pearson Benjamin
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Mini-Sınav
1
20
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ