Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ I AŞP101 Birinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 6

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS6
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Ayhan Gökdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yumurta, Pirinç, Bakliyat ve sebzelerin özelliklerini kavrayabilir.
2) Çorba, yemek, Salata, sandivich, krep hazırlayabilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIMutfak hizmetleri yönetiminin uluslararası literatüre ve sektöre uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için mutfakta yönetim anlayışının, aşamalarını öğrencilere öğretmek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Mutfağın tarihsel gelişimi.
2. Hafta Toplum yapılarına göre mutfak anlayışının gelişimi.
3. Hafta Çeşitli yapılar arasındaki farklı etkileşimlerle mutfak kültürünün gelişimi.
4. Hafta Mutfağın tarihsel süreç içerisindeki değişimleri.
5. Hafta Türk mutfağının tarihsel gelişimi.
6. Hafta Günümüzde yemeklerin toplumsal işlevleri.
7. Hafta Mutfağın fiziksel özellikleri.
8. Hafta Ara sınav.
9. Hafta Mutfak malzemeleri.
10. Hafta Mutfağın fiziksel özellikleri.
11. Hafta Planlama planlı çalışma alışkanlıkları.
12. Hafta Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi.
13. Hafta Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi.
14. Hafta Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi.
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARArdakoç, B, Türk sofrası, 1998, Geçit kitabevi, İstanbul ,
Aktoros, F., Yemek Dünyası, 1982, Ankara
Gökdemir, A., Mutfak Hizmetleri yönetimi, 2005, Detay Yayıncılık, Ankara.

Yardımcı Ders Kitapları: Aktaş, A. ve Ö. Bahattin, Mutfak Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2005, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi000
Final Sınavına Hazırlık15050
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13636
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler15050
Toplam İş Yükü180
Toplam İş Yükü / 306
Dersin AKTS Kredisi6
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1   
P2   
P3   
P4   
P5   
P6   
P7   
P8   
P9   
P10   
P11   
P12