Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yumurta, Pirinç, Bakliyat ve sebzelerin özelliklerini kavrayabilir. 2) Çorba, yemek, Salata, sandivich, krep hazırlayabilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Mutfak hizmetleri yönetiminin uluslararası literatüre ve sektöre uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için mutfakta yönetim anlayışının, aşamalarını öğrencilere öğretmek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Mutfağın tarihsel gelişimi.
2. Hafta
Toplum yapılarına göre mutfak anlayışının gelişimi.
3. Hafta
Çeşitli yapılar arasındaki farklı etkileşimlerle mutfak kültürünün gelişimi.
4. Hafta
Mutfağın tarihsel süreç içerisindeki değişimleri.
5. Hafta
Türk mutfağının tarihsel gelişimi.
6. Hafta
Günümüzde yemeklerin toplumsal işlevleri.
7. Hafta
Mutfağın fiziksel özellikleri.
8. Hafta
Ara sınav.
9. Hafta
Mutfak malzemeleri.
10. Hafta
Mutfağın fiziksel özellikleri.
11. Hafta
Planlama planlı çalışma alışkanlıkları.
12. Hafta
Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi.
13. Hafta
Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi.
14. Hafta
Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi.
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Ardakoç, B, Türk sofrası, 1998, Geçit kitabevi, İstanbul , Aktoros, F., Yemek Dünyası, 1982, Ankara Gökdemir, A., Mutfak Hizmetleri yönetimi, 2005, Detay Yayıncılık, Ankara.
Yardımcı Ders Kitapları: Aktaş, A. ve Ö. Bahattin, Mutfak Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2005, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Ödev
1
10
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
0
0
0
Final Sınavına Hazırlık
1
50
50
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
36
36
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
1
50
50
Toplam İş Yükü
180
Toplam İş Yükü / 30
6
Dersin AKTS Kredisi
6
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ