Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
KAHVE VE ÇAY KÜLTÜRÜ GMS253 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Selim Delil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Çay ve kahve kültürünün uluslararası literatüre ve sektöre uygun şekilde irdeleyerek, bu kültürlerin yiyecek-içecek sektöründeki yeri ve önemini öğrenir.
2) Çeşitli kültürlerde çay ve kahveye duyulan önemin, yerel kullanımlarını kavrar.
3) Kahve ve çay yapım-sunum tekniklerini öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIÇay ve kahvenin tarihi süreci ve kültürel yönü ile birlikte çay-kahve çeşitleri, üretimlerinin nasıl gerçekleştirildiği öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Çay ve kahvenin tarihi sürecinin incelenmesi
2. Hafta Geçmişten günümüze dünyadaki çay kültürü
3. Hafta Çay yetiştiriciliği ve ulusal/uluslararası çay çeşitleri
4. Hafta Gastronomi ve çay kültürü ilişkisi
5. Hafta Çay yapım teknikleri ve süreçlerinin incelenmesi
6. Hafta Çay sunum tekniklerinin incelenmesi
7. Hafta Ödev sunumu konuların gözden geçirilmesi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Topraktan fincana kahvenin oluşumu
10. Hafta Dünyada ve ülkemizde kahve tarihi ve kahve kültürünün gelişimi
11. Hafta Kahvenin kavrulması, demlenmesi ve sunum tekniklerinin uygulanarak incelenmesi
12. Hafta Gastronomi ve kahve kültürü ilişkisi
13. Hafta Ödev sunumu ve konuların gözden geçirilmesi
14. Hafta Kahve ve çay kültürünün ortak paydalarının irdelenmesi ve genel tekrar
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARKahve ve çay ile ilgili günümüze kadar birçok kitap ve makale ele alındığı için zorunlu kaynak önerisi yapılmamıştır. Konu ile ilgili yayımlanmış kitap, dergi ve makaleler ders kapsamında önerilmektedir.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi144
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar326
Final Sınavı122
Ödevler122
Toplam İş Yükü92
Toplam İş Yükü / 303,06
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3     
P4  X   X   X
P5     
P6     
P7  X    
P8     
P9     
P10     
P11     
P12     
P13  X     X
P14     
P15     
P16    X  
P17     
P18     
P19     
P20     
P21     
P22     
P23