Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Etin tanımı, kaynağı, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin teknolojik açıdan önemini bilir. konusunda bilgi edinir. 2) Et kalitesini etkileyen kesim öncesi ve kesim sonrası faktörleri öğrenerek, kaliteli ürün eldesi hakkında bilgi edinir.çözebilme becerisinin kazanır. 3) Et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve problemler hakkında bilgi sahibi olur. 4) Et ürünleri üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. 5) Et ve ürünlerine illişkin standartlar bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu ders, et hakkında bilgileri, rigor mortis olayı ve postmortal değişimler, etin olgunlaşması, etin kalite özellikleri ve ete uygulanan testler, ilgili tebliğ ve standartları ve et teknolojilerini içerir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Ders hakkında bilgi
2. Hafta
Etin tanımı, histolojik yapısı, besleyici değeri, fiziksel, kimyasal kompozisyonu
3. Hafta
Rigor mortis olayı ve postmortal değişimler, etin olgunlaşması
4. Hafta
Etin kalite özellikleri ve ete uygulanan testler, ilgili tebliğ ve standartlar
5. Hafta
Et teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri
6. Hafta
Et ve et ürünlerinin muhafazası ve ambalajlanması
7. Hafta
Sucuk üretim teknolojisi
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Sucuk üretim teknolojisi
10. Hafta
Emülsifiye et ürünleri üretim teknolojileri
11. Hafta
Pastırma üretim teknolojisi
12. Hafta
Döner, kavurma üretim teknolojileri
13. Hafta
Diğer et ürünleri teknolojileri
14. Hafta
Ülkemizde et teknolojisini ve ilgili kuralları genel değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Gıda Teknolojisi- Et Ve Et Ürünleri Teknolojisi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, 2016. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Prof. Dr. Şahsene Anar|, Dora Yayınları, 2020, 5. Baskı.
***Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç duyarsanız, dersin öğretim elemanı ile irtabat kurunuz.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Ödev
1
10
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
2
3
6
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
4
56
Final Sınavına Hazırlık
1
12
12
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
12
12
Laboratuvar
14
1
14
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
3
3
Toplam İş Yükü
149
Toplam İş Yükü / 30
4,96
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ