Anasayfa  »  Kahramankazan Meslek Yüksekokulu »  Gıda Teknolojisi Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KMGT205 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 3 + 1 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Alev Emine İnce
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Etin tanımı, kaynağı, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin teknolojik açıdan önemini bilir. konusunda bilgi edinir.
2) Et kalitesini etkileyen kesim öncesi ve kesim sonrası faktörleri öğrenerek, kaliteli ürün eldesi hakkında bilgi edinir.çözebilme becerisinin kazanır.
3) Et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve problemler hakkında bilgi sahibi olur.
4) Et ürünleri üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
5) Et ve ürünlerine illişkin standartlar bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders, et hakkında bilgileri, rigor mortis olayı ve postmortal değişimler, etin olgunlaşması, etin kalite özellikleri ve ete uygulanan testler, ilgili tebliğ ve standartları ve et teknolojilerini içerir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Ders hakkında bilgi
2. Hafta Etin tanımı, histolojik yapısı, besleyici değeri, fiziksel, kimyasal kompozisyonu
3. Hafta Rigor mortis olayı ve postmortal değişimler, etin olgunlaşması
4. Hafta Etin kalite özellikleri ve ete uygulanan testler, ilgili tebliğ ve standartlar
5. Hafta Et teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri
6. Hafta Et ve et ürünlerinin muhafazası ve ambalajlanması
7. Hafta Sucuk üretim teknolojisi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Sucuk üretim teknolojisi
10. Hafta Emülsifiye et ürünleri üretim teknolojileri
11. Hafta Pastırma üretim teknolojisi
12. Hafta Döner, kavurma üretim teknolojileri
13. Hafta Diğer et ürünleri teknolojileri
14. Hafta Ülkemizde et teknolojisini ve ilgili kuralları genel değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGıda Teknolojisi- Et Ve Et Ürünleri Teknolojisi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, 2016.
Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Prof. Dr. Şahsene Anar|, Dora Yayınları, 2020, 5. Baskı.

***Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç duyarsanız, dersin öğretim elemanı ile irtabat kurunuz.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık236
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık11212
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11212
Laboratuvar14114
Final Sınavı122
Ödevler133
Toplam İş Yükü149
Toplam İş Yükü / 304,96
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X    
P2  X   X   X    
P3  X   X   X    
P4    X   X    
P5  X        
P6    X   X    
P7  X   X   X    
P8  X   X      
P9         
P10