DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | 1 |
YARIYIL | Birinci Yarıyıl (Güz) |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Elif Şeyma Bağdat
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda mühendisliğinde gerekli olan temel mühendislik konuları bilir. 2) Gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini bilir. 3) Farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini bilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Gıdaların temel bileşimi ve gıda teknolojisi uygulamaları alanında bilgiler verir. Bu bilgiler ile ürünlerin işlenmesi, depolanması ve taşınması süreci ile ilişkilendirir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Temel İşlemlere Giriş, Temel Kavramlar | 2. Hafta | Hammaddenin sınıflandırılması, bulaşı kaynakları ve gıda bozulmaları | 3. Hafta | Hammadde tartma, ölçme, taşıma | 4. Hafta | Gıda ön işlem ve temizlik makineleri | 5. Hafta | Sınıflama ve ayırma | 6. Hafta | Boyut küçültme, karıştırma işlemleri ve makineleri | 7. Hafta | Isı Değiştiriciler | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Filtrasyon ve Filtrasyon teorisi | 10. Hafta | Membran ayırma- ultrafiltrasyon ve ters osmoz | 11. Hafta | Kristalizasyon, ve Deareasyon/Evaporasyon ve Evaporatörler | 12. Hafta | Dehidrasyon sistemleri | 13. Hafta | Soğutma sistemleri ve dondurma | 14. Hafta | Soğutma sistemleri ve dondurma | 15. Hafta | |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | AYIK, M. 1995. Ürün İşleme Tekniği. Ankara Üni. Ziraat Fak. CEMEROĞLU, B. S., (2018), Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler
***Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç duyarsanız, dersin öğretim elemanı ile irtabat kurunuz.
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 5 | 70 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 20 | 20 | Ders Saati | 14 | 2 | 28 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 12 | 12 | Toplam İş Yükü | | | 149 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 4,96 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |