Anasayfa  »  Kahramankazan Meslek Yüksekokulu »  Gıda Teknolojisi Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER KMGT109 Birinci Yarıyıl (Güz) 2 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Elif Şeyma Bağdat
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıda mühendisliğinde gerekli olan temel mühendislik konuları bilir.
2) Gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini bilir.
3) Farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIGıdaların temel bileşimi ve gıda teknolojisi uygulamaları alanında bilgiler verir. Bu bilgiler ile ürünlerin işlenmesi, depolanması ve taşınması süreci ile ilişkilendirir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Temel İşlemlere Giriş, Temel Kavramlar
2. Hafta Hammaddenin sınıflandırılması, bulaşı kaynakları ve gıda bozulmaları
3. Hafta Hammadde tartma, ölçme, taşıma
4. Hafta Gıda ön işlem ve temizlik makineleri
5. Hafta Sınıflama ve ayırma
6. Hafta Boyut küçültme, karıştırma işlemleri ve makineleri
7. Hafta Isı Değiştiriciler
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Filtrasyon ve Filtrasyon teorisi
10. Hafta Membran ayırma- ultrafiltrasyon ve ters osmoz
11. Hafta Kristalizasyon, ve Deareasyon/Evaporasyon ve Evaporatörler
12. Hafta Dehidrasyon sistemleri
13. Hafta Soğutma sistemleri ve dondurma
14. Hafta Soğutma sistemleri ve dondurma
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARAYIK, M. 1995. Ürün İşleme Tekniği. Ankara Üni. Ziraat Fak.
CEMEROĞLU, B. S., (2018), Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler

***Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç duyarsanız, dersin öğretim elemanı ile irtabat kurunuz.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar000
Final Sınavı122
Ödevler11212
Toplam İş Yükü149
Toplam İş Yükü / 304,96
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2     
P3  X   X   X
P4  X   X   X
P5     
P6     
P7  X   X   X
P8  X   X   X
P9     
P10  X   X   X