DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | 1 |
YARIYIL | İkinci Yarıyıl (Bahar) |
AKTS | 6 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doktor Öğretim Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda mikrobiyolojisi, Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını tartışır. 2) Gıdalarda bulunan bakteri, küf ve mayaların fonksiyonlarını anlatır 3) Hangi koşulların gıdalarda mikroorganizma gelişimini teşvik edeceğine ve engelleyeceğine karar verir. 4) Gıda örneğinin mikrobiyolojik analizini yapabilir ve sonuçlarını değerlendirir. 5) Gıda patojenlerini tanır; bunlara karşı koruyucu önlem alabilir. Mikroorganizma kaynaklı gıda bozulmalarını tanımlar, önlemleri bilir
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Gıda mikrobiyolojisi, gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaları öğretir.
|
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Gıda mikrobiyolojisi tanımı ve tarihi | 2. Hafta | Gıdalarda bulunan mikroorganizma kaynakları | 3. Hafta | Gıdalarda Mikrobiyal Bozulma | 4. Hafta | Gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve etmenleri | 5. Hafta | Gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve etmenleri | 6. Hafta | Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar | 7. Hafta | Gıdalarda bulaşmanın kontrolü | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Koliform bakteri sayımı- Fekal koliform analizi-E.coli analizi | 10. Hafta | Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler | 11. Hafta | Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik analizler | 12. Hafta | Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler / Tahıl ürünlerinde analizler | 13. Hafta | Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler / Hazır yemeklerde mikrobiyolojik analizler | 14. Hafta | Gıdalarda hızlı tanılama testleri |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Halkman AK. 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları Osman E., 2011 Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi Yayınları Bibek Ray Arun Bhunia, 2016 Temel Gıda Mikrobiyolojisi, Nobel yayınevi |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Deney,Sunum |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 25 | Ödev | 2 | 25 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 5 | 70 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 14 | 14 | Ders Saati | 14 | 2 | 28 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Laboratuvar | 14 | 2 | 28 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 2 | 12 | 24 | Toplam İş Yükü | | | 180 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 6 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 6 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |