Anasayfa  »  Kahramankazan Meslek Yüksekokulu »  Gıda Teknolojisi Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ KMGT108 İkinci Yarıyıl (Bahar) 2 + 2 6

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILİkinci Yarıyıl (Bahar)
AKTS6
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıda mikrobiyolojisi, Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını tartışır.
2) Gıdalarda bulunan bakteri, küf ve mayaların fonksiyonlarını anlatır
3) Hangi koşulların gıdalarda mikroorganizma gelişimini teşvik edeceğine ve engelleyeceğine karar verir.
4) Gıda örneğinin mikrobiyolojik analizini yapabilir ve sonuçlarını değerlendirir.
5) Gıda patojenlerini tanır; bunlara karşı koruyucu önlem alabilir. Mikroorganizma kaynaklı gıda bozulmalarını tanımlar, önlemleri bilir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIGıda mikrobiyolojisi, gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaları öğretir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda mikrobiyolojisi tanımı ve tarihi
2. Hafta Gıdalarda bulunan mikroorganizma kaynakları
3. Hafta Gıdalarda Mikrobiyal Bozulma
4. Hafta Gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve etmenleri
5. Hafta Gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve etmenleri
6. Hafta Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar
7. Hafta Gıdalarda bulaşmanın kontrolü
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Koliform bakteri sayımı- Fekal koliform analizi-E.coli analizi
10. Hafta Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler
11. Hafta Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik analizler
12. Hafta Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler / Tahıl ürünlerinde analizler
13. Hafta Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler / Hazır yemeklerde mikrobiyolojik analizler
14. Hafta Gıdalarda hızlı tanılama testleri
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARHalkman AK. 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları
Osman E., 2011 Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi Yayınları
Bibek Ray Arun Bhunia, 2016 Temel Gıda Mikrobiyolojisi, Nobel yayınevi
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Deney,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav125
Ödev225
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık11414
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık11212
Laboratuvar14228
Final Sınavı122
Ödevler21224
Toplam İş Yükü180
Toplam İş Yükü / 306
Dersin AKTS Kredisi6
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2  X   X   X   X   X
P3  X   X   X   X   X
P4         
P5         
P6  X   X   X   X   X
P7         
P8         
P9  X   X   X   X   X
P10