Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İÇECEK SERVİS UYGULAMALARI GMS540 - 2 + 2 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IProfesör Doktor Hakan Turgut
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Servis tiplerini öğrenir.
2) Kuver açmayı ve masa dizaynını öğrenir.
3) Servis basamaklarını bilir.
4) Serviste kullanılan araç gereçlerin özelliklerini ve kullanımını bilir.
5) Bar ve içki teknolojisine ait konuları öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste; öğrencilerin yiyecek ve içecek üretimi ve servisi uygulamalarını, sektörel anlamda operasyonlarını ve yönetimlerini tanımaları ve bu konuda bilgi ve beceri düzeylerini, analiz ve sentez yeteneklerini uygulamalı olarak geliştirmeleri hedeflenmektedir. Ders kapsamında; Yiyecek içecek üretimi ve servisine giriş ve temel prensipler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetim; servis departmanında kullanılan fiziki alan ve malzeme bilgisi; uluslararası servis ve mutfak bilgisi ve uygulamaları üzerinde durulmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Yiyecek içecek servisine giriş ve temel prensipler
2. Hafta Servis personeli ile ilgili temel bilgiler / Servis alanlarında hijyen, güvenlik ve ilk Yardım
3. Hafta Servis alanlarında kullanılan malzeme bilgileri ve bakımı
4. Hafta Servis hizmetleri konusundaki temel bilgiler / Temel servis teknikleri ve taşıma usulleri
5. Hafta Servis öncesi hazırlıklar
6. Hafta Mönüler ve mönü planlaması / Konuğa servis uygulaması esasları
7. Hafta Konuk ile ilişkiler ve şikayetlerle ilgilenme, örnek servis uygulaması
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Yiyecek işletmeleri servis hizmetleri ile ilgili saha ziyareti-1
10. Hafta İçecekler ve içecek teknolojisi
11. Hafta Bar bilgisi ve içki teknolojisi
12. Hafta Kahvaltı oda ve kahvaltı servisleri / Ziyafetler, büfe, kokteyl ve parti organizasyonları
13. Hafta Örnek servis uygulaması-2
14. Hafta İçecek işletmeleri servis hizmetleri ile ilgili saha ziyareti
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Cousins, J. & Lillicrap, D. (2010). Food & Beverage Service. Hodder Education, Leicestershire.
2. Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
3. Cousins, J. & Lillicrap, D. (2010). Food & Beverage Service. Hodder Education, Leicestershire.
4. Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Toplam(%)30
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)30
Finalin Başarıya Oranı(%)70
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık6318
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık61060
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık41040
Laboratuvar4416
Final Sınavı122
Ödevler12020
Sunum (Hazırlık dahil)2510
Toplam İş Yükü281
Toplam İş Yükü / 309,36
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5         
P6         
P7  X        
P8         
P9  X   X     X   X
P10         
P11        X   X
P12         
P13         
P14  X   X   X    
P15         
P16         
P17         
P18         
P19        X   X
P20         
P21         
P22