Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Servis tiplerini öğrenir. 2) Kuver açmayı ve masa dizaynını öğrenir. 3) Servis basamaklarını bilir. 4) Serviste kullanılan araç gereçlerin özelliklerini ve kullanımını bilir. 5) Bar ve içki teknolojisine ait konuları öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu derste; öğrencilerin yiyecek ve içecek üretimi ve servisi uygulamalarını, sektörel anlamda operasyonlarını ve yönetimlerini tanımaları ve bu konuda bilgi ve beceri düzeylerini, analiz ve sentez yeteneklerini uygulamalı olarak geliştirmeleri hedeflenmektedir. Ders kapsamında; Yiyecek içecek üretimi ve servisine giriş ve temel prensipler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetim; servis departmanında kullanılan fiziki alan ve malzeme bilgisi; uluslararası servis ve mutfak bilgisi ve uygulamaları üzerinde durulmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Yiyecek içecek servisine giriş ve temel prensipler
2. Hafta
Servis personeli ile ilgili temel bilgiler / Servis alanlarında hijyen, güvenlik ve ilk Yardım
3. Hafta
Servis alanlarında kullanılan malzeme bilgileri ve bakımı
4. Hafta
Servis hizmetleri konusundaki temel bilgiler / Temel servis teknikleri ve taşıma usulleri
5. Hafta
Servis öncesi hazırlıklar
6. Hafta
Mönüler ve mönü planlaması / Konuğa servis uygulaması esasları
7. Hafta
Konuk ile ilişkiler ve şikayetlerle ilgilenme, örnek servis uygulaması
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Yiyecek işletmeleri servis hizmetleri ile ilgili saha ziyareti-1
10. Hafta
İçecekler ve içecek teknolojisi
11. Hafta
Bar bilgisi ve içki teknolojisi
12. Hafta
Kahvaltı oda ve kahvaltı servisleri / Ziyafetler, büfe, kokteyl ve parti organizasyonları
13. Hafta
Örnek servis uygulaması-2
14. Hafta
İçecek işletmeleri servis hizmetleri ile ilgili saha ziyareti
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Cousins, J. & Lillicrap, D. (2010). Food & Beverage Service. Hodder Education, Leicestershire. 2. Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Detay Yayıncılık, Ankara. 3. Cousins, J. & Lillicrap, D. (2010). Food & Beverage Service. Hodder Education, Leicestershire. 4. Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Detay Yayıncılık, Ankara.