Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
MİKSOLOJİ VE UYGULAMALARI GMS539 - 2 + 2 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Soğuk ve sıcak alkollü-alkolsüz içeceklerin hazırlanması hakkında temel bilgiler edinir.
2) İçeceklerin sunumu hakkında bilgi ve beceri kazanır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında öğrencilere alkollü ve alkolsüz içecek çeşitleri hakkında genel bilgilendirme yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca alkollü ve alkolsüz kokteyl çeşitleri, yapım teknikleri ve sunumları konuları işlenecektir. İçki yiyecek uyumu, içkilerin yapım teknikleri, kokteyl reçeteleri, bar ekipmanları ve kullanımı konuları tartışılacaktır. Belirli haftalarda uygulamalı olarak kokteyl yapımının öğretilmesi sağlanacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Bar tanımı ve özellikleri
2. Hafta Bar organizasyonu ve yönetimi
3. Hafta Bar için gerekli alet ve ekipmanlar
4. Hafta Bar için gerekli bardaklar, süslemeler ve garnitürler
5. Hafta Barmen ve barmaidin tanım ve özellikleri
6. Hafta Alkolsüz içeceklerin karakteristikleri
7. Hafta Popüler alkollü içeceklerin karakteristikleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Şarap kültürü
10. Hafta Alkollü içeceklerin servis ve sunumu 1
11. Hafta Alkollü içeceklerin servis ve sunumu 2
12. Hafta Kokteyl hazırlama ve sunumu 1
13. Hafta Kokteyl hazırlama ve sunumu 2
14. Hafta Bar hijyeni
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Hamlin, K. (2008). Barmenin Elkitabı. Alfa Yayıncılık.
2. Sapaz, A. (1997). Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi. İnkılap Kitabevi.
3. Zat, V. (2000). Bar Servis Kokteyl Rehberi. Derin Yayınları.
4. Deleon, J. (2008). 100 Alkolsüz Kokteyl. Remzi Kitabevi.
5. Zat, V. (1997). Uluslararası Kokteyller. Der Yayınları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Toplam(%)30
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)30
Finalin Başarıya Oranı(%)70
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık4520
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık51050
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık41040
Laboratuvar13452
Final Sınavı133
Ödevler133
Sunum (Hazırlık dahil)248
Kısa Sınavlar133
Toplam İş Yükü294
Toplam İş Yükü / 309,8
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1   
P2   
P3   
P4   
P5  X   X
P6   
P7  X   X
P8   
P9  X   X
P10   
P11   
P12   
P13   
P14   
P15  X   X
P16   
P17   
P18   
P19   
P20   
P21   
P22