DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezsiz Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Soğuk ve sıcak alkollü-alkolsüz içeceklerin hazırlanması hakkında temel bilgiler edinir. 2) İçeceklerin sunumu hakkında bilgi ve beceri kazanır.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu ders kapsamında öğrencilere alkollü ve alkolsüz içecek çeşitleri hakkında genel bilgilendirme yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca alkollü ve alkolsüz kokteyl çeşitleri, yapım teknikleri ve sunumları konuları işlenecektir. İçki yiyecek uyumu, içkilerin yapım teknikleri, kokteyl reçeteleri, bar ekipmanları ve kullanımı konuları tartışılacaktır. Belirli haftalarda uygulamalı olarak kokteyl yapımının öğretilmesi sağlanacaktır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Bar tanımı ve özellikleri | 2. Hafta | Bar organizasyonu ve yönetimi | 3. Hafta | Bar için gerekli alet ve ekipmanlar | 4. Hafta | Bar için gerekli bardaklar, süslemeler ve garnitürler | 5. Hafta | Barmen ve barmaidin tanım ve özellikleri | 6. Hafta | Alkolsüz içeceklerin karakteristikleri | 7. Hafta | Popüler alkollü içeceklerin karakteristikleri | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Şarap kültürü | 10. Hafta | Alkollü içeceklerin servis ve sunumu 1 | 11. Hafta | Alkollü içeceklerin servis ve sunumu 2 | 12. Hafta | Kokteyl hazırlama ve sunumu 1 | 13. Hafta | Kokteyl hazırlama ve sunumu 2 | 14. Hafta | Bar hijyeni | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Hamlin, K. (2008). Barmenin Elkitabı. Alfa Yayıncılık. 2. Sapaz, A. (1997). Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi. İnkılap Kitabevi. 3. Zat, V. (2000). Bar Servis Kokteyl Rehberi. Derin Yayınları. 4. Deleon, J. (2008). 100 Alkolsüz Kokteyl. Remzi Kitabevi. 5. Zat, V. (1997). Uluslararası Kokteyller. Der Yayınları. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Toplam(%) | | 30 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 30 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 70 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 | Kısa Sınavlara hazırlık | 4 | 5 | 20 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 4 | 56 | Final Sınavına Hazırlık | 5 | 10 | 50 | Ders Saati | 14 | 4 | 56 | Ara Sınava Hazırlık | 4 | 10 | 40 | Laboratuvar | 13 | 4 | 52 | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Ödevler | 1 | 3 | 3 | Sunum (Hazırlık dahil) | 2 | 4 | 8 | Kısa Sınavlar | 1 | 3 | 3 | Toplam İş Yükü | | | 294 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 9,8 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |