Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Tahıl çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. 2) Un üretimi hakkında bilgi sahibi olur. 3) Unlu mamuller ve bunların üretiminde kullanılan araç-gereçlerle ilgili bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu dersin amacı; pasta, ekmek ve unlu mamul çeşitlerini, üretiminde kullanılan hammadde özelliklerini, üretim metotlarını, kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini öğretmektir. Ders kapsamında pastacılık, ekmekçilik ve unlu mamullerde hammadde, uygulanan temel işlemler, işlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, alternatif unlu mamuller ve uygulamalar öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Unların tanımı, çeşitleri ve özellikleri
2. Hafta
Unlu mamıl üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler
3. Hafta
Unlu mamul üretiminin genel prensipleri ve temel aşamaları
4. Hafta
Özleştirilerek hazırlanan hamur uygulamaları
5. Hafta
Mayalı hamur uygulamaları, ekmek çeşitleri
6. Hafta
Yaprak hamur uygulamaları
7. Hafta
Kıyılarak yapılan hamur uygulamaları
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Çırpılarak yapılan hamur uygulamaları
10. Hafta
Tatlıların tanımı, çeşitleri ve özellikleri
11. Hafta
Sütlü tatlılar
12. Hafta
Şerbetli Türk tatlıları
13. Hafta
Meyve tatlıları
14. Hafta
Tatlıların süslenmesi, dekorasyonu ve tatlıların sunumu
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Tüter, C. (2006). Açıklamalı Yemek Kitabı Cilt 4 (Hamur İşleri, Börekler, Pastalar, Kekler, Tart ve Tartalötler). İnkılap Kitabevi. 2. Özükan, B. (2005). Pratik Mutfak Rehberi-Lezzet Saati. Boyut Yayın Grubu. 3. Gökçe, P. N. (2014). Tatlılar,Pasta ve Kurabiyeler. Sis Yayınları. 4. Bardi, C. (2013). Tart ve Turta. Çekmece Yayınları.