Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
PASTACILIK VE UNLU MAMÜLLER GMS538 - 2 + 2 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Tahıl çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur.
2) Un üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
3) Unlu mamuller ve bunların üretiminde kullanılan araç-gereçlerle ilgili bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu dersin amacı; pasta, ekmek ve unlu mamul çeşitlerini, üretiminde kullanılan hammadde özelliklerini, üretim metotlarını, kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini öğretmektir. Ders kapsamında pastacılık, ekmekçilik ve unlu mamullerde hammadde, uygulanan temel işlemler, işlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, alternatif unlu mamuller ve uygulamalar öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Unların tanımı, çeşitleri ve özellikleri
2. Hafta Unlu mamıl üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler
3. Hafta Unlu mamul üretiminin genel prensipleri ve temel aşamaları
4. Hafta Özleştirilerek hazırlanan hamur uygulamaları
5. Hafta Mayalı hamur uygulamaları, ekmek çeşitleri
6. Hafta Yaprak hamur uygulamaları
7. Hafta Kıyılarak yapılan hamur uygulamaları
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Çırpılarak yapılan hamur uygulamaları
10. Hafta Tatlıların tanımı, çeşitleri ve özellikleri
11. Hafta Sütlü tatlılar
12. Hafta Şerbetli Türk tatlıları
13. Hafta Meyve tatlıları
14. Hafta Tatlıların süslenmesi, dekorasyonu ve tatlıların sunumu
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Tüter, C. (2006). Açıklamalı Yemek Kitabı Cilt 4 (Hamur İşleri, Börekler, Pastalar, Kekler, Tart ve Tartalötler). İnkılap Kitabevi.
2. Özükan, B. (2005). Pratik Mutfak Rehberi-Lezzet Saati. Boyut Yayın Grubu.
3. Gökçe, P. N. (2014). Tatlılar,Pasta ve Kurabiyeler. Sis Yayınları.
4. Bardi, C. (2013). Tart ve Turta. Çekmece Yayınları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık14570
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık51050
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık41040
Laboratuvar13452
Final Sınavı133
Ödevler
Sunum (Hazırlık dahil)144
Kısa Sınavlar133
Toplam İş Yükü337
Toplam İş Yükü / 3011,23
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3     
P4     
P5     
P6     
P7     
P8     
P9  X     X
P10  X    
P11     
P12  X    
P13     
P14     
P15    X   X
P16    X   X
P17     
P18     
P19     
P20     
P21     
P22