DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezsiz Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Çikolata mirası ve tarihini tartışabilir. 2) Çikolata üretim ve işleme tekniklerini tanımlayabilir. 3) Kullanım alanlarını karşılaştırabilir. 4) Çikolatalı ürünleri sınıflandırabilir. 5) Çikolatanın kimyasal kompozisyonunu tanımlayabilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu derste; genel olarak öğrenci çikolata yapım ve süsleme tekniklerine hakim olması amaçlanmaktadır. Bu ders kapsamında; pastacılık tarihi; marzipan badem ezmesi yapımı ve teknikleri; çikolata tarihi; çikolata yapım ve süsleme teknikleri üzerinde durulmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Çikolatanın tarihi | 2. Hafta | Çikolatanın içeriği, kakao çekirdeğinin işlenmesi | 3. Hafta | Likit çikolata yapımı | 4. Hafta | Çikolatalı ürün üretimi | 5. Hafta | Showstoppers | 6. Hafta | Kekler | 7. Hafta | Cheesecake'ler | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Tart ve pastalar | 10. Hafta | Cookie ve bar cookies | 11. Hafta | Puding, mousse ve sufleler | 12. Hafta | Şekerlemeler | 13. Hafta | Ekmek ve kahveli kekler | 14. Hafta | Soslar ve sifon teknikleri | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Beckett, S. (2000). The Science Of Chocolate. The Royal Society of Chemistry. 2. Hershey's Chocolate Cookbook. (1989). Publishers Clearing House. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 | Kısa Sınavlara hazırlık | 2 | 5 | 10 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 4 | 56 | Final Sınavına Hazırlık | 5 | 10 | 50 | Ders Saati | 14 | 4 | 56 | Ara Sınava Hazırlık | 5 | 10 | 50 | Laboratuvar | 13 | 4 | 52 | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Ödevler | 2 | 6 | 12 | Sunum (Hazırlık dahil) | 1 | 5 | 5 | Kısa Sınavlar | 2 | 6 | 12 | Toplam İş Yükü | | | 309 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 10,3 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |