Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ GMS535 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Baharatın birbiriyle uyumlu ve doğru kullanımını açıklar.
2) Yeni tekniklerle kahve hazırlama hususunda fikir yürütür.
3) Kahve ve baharat hakkında ilgili terminolojiyi kullanır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında; kültür tanımı ve özellikleri; baharat ve ıtırlı bitkiler; ilk çağda baharat; orta çağda baharat; Osmanlı döneminde baharat; baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu; kahvenin keşfi; Afrika ve ön Asya?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; Avrupa?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve; kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler; dünyada kahvenin yapılış biçimleri gibi konular ele alınmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin tanıtımı
2. Hafta Kültür tanımı ve özellikleri
3. Hafta Baharat ve ıtırlı bitkiler
4. Hafta İlk çağda baharat
5. Hafta Orta çağda baharat
6. Hafta Osmanlı döneminde baharat
7. Hafta Baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Kahvenin keşfi
10. Hafta Afrika ve Ön Asya'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi
11. Hafta Avrupa'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi
12. Hafta Kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve
13. Hafta Kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler
14. Hafta Dünya'da kahvenin yapılış biçimleri
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Heise, U. (2001). Kahve ve Kahvehane. Dost Kitabevi, Ankara.
2. Dalby, A. (2004). Tehlikeli Tatlar-Tarih Boyunca Baharat. Kitap Yayınevi, İstanbul.
3. Raghavan, S. (2007). Handbook of Spices, Seasonings and Flavorings. CRC Press Taylor & Francis Group, Florida-ABD.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Toplam(%)30
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)30
Finalin Başarıya Oranı(%)70
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık8216
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık8756
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık5735
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler10220
Sunum (Hazırlık dahil)2510
Proje2510
Kısa Sınavlar6318
Makale Sunuşu2510
Toplam İş Yükü293
Toplam İş Yükü / 309,76
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3     
P4     
P5  X    
P6  X    
P7    X   X
P8     
P9     
P10    X   X
P11     
P12  X    
P13     
P14     
P15     
P16  X    
P17     
P18     
P19     
P20     
P21  X   X   X
P22