DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezsiz Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Baharatın birbiriyle uyumlu ve doğru kullanımını açıklar. 2) Yeni tekniklerle kahve hazırlama hususunda fikir yürütür. 3) Kahve ve baharat hakkında ilgili terminolojiyi kullanır.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu ders kapsamında; kültür tanımı ve özellikleri; baharat ve ıtırlı bitkiler; ilk çağda baharat; orta çağda baharat; Osmanlı döneminde baharat; baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu; kahvenin keşfi; Afrika ve ön Asya?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; Avrupa?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve; kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler; dünyada kahvenin yapılış biçimleri gibi konular ele alınmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Dersin tanıtımı | 2. Hafta | Kültür tanımı ve özellikleri | 3. Hafta | Baharat ve ıtırlı bitkiler | 4. Hafta | İlk çağda baharat | 5. Hafta | Orta çağda baharat | 6. Hafta | Osmanlı döneminde baharat | 7. Hafta | Baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Kahvenin keşfi | 10. Hafta | Afrika ve Ön Asya'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi | 11. Hafta | Avrupa'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi | 12. Hafta | Kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve | 13. Hafta | Kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler | 14. Hafta | Dünya'da kahvenin yapılış biçimleri | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Heise, U. (2001). Kahve ve Kahvehane. Dost Kitabevi, Ankara. 2. Dalby, A. (2004). Tehlikeli Tatlar-Tarih Boyunca Baharat. Kitap Yayınevi, İstanbul. 3. Raghavan, S. (2007). Handbook of Spices, Seasonings and Flavorings. CRC Press Taylor & Francis Group, Florida-ABD. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Toplam(%) | | 30 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 30 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 70 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 | Kısa Sınavlara hazırlık | 8 | 2 | 16 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 4 | 56 | Final Sınavına Hazırlık | 8 | 7 | 56 | Ders Saati | 14 | 4 | 56 | Ara Sınava Hazırlık | 5 | 7 | 35 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Ödevler | 10 | 2 | 20 | Sunum (Hazırlık dahil) | 2 | 5 | 10 | Proje | 2 | 5 | 10 | Kısa Sınavlar | 6 | 3 | 18 | Makale Sunuşu | 2 | 5 | 10 | Toplam İş Yükü | | | 293 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 9,76 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |