Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MENÜ PLANLAMA GMS531 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yiyecek içecek sektörünü psikolojik ve sosyolojik açıdan değerlendirebilir.
2) Menü planlamasına etki eden faktörleri bilir ve gelecekteki trendleri öngörebilir.
3) Menü planlamasının aşamalarını öğrenir.
4) İçecek menüsü, paket servis menüsü, ve ziyafet menüsünün (kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği, gala yemeği) özelliklerini açıklayabilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu dersin amacı öğrencilerin, menü planlama süreçlerine ait temel kavramsal ve kuramsal bilgileri sentezleyerek özgün menü hazırlayabilmelerini sağlamaktır. Ders kapsamında; menünün tanımı, yapısı, içeriği; menüde süreç, malzeme, sınıflama; menüde gıda güvenliği; menüde güncelleme; menüde uyum ve sofra; menüde fiyat, maliyet kontrolü, tasarım gibi konular üzerinde durulmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Menüde Tanım, Tarihçe, Yapı, İşlev, Süreç, İçerik
2. Hafta Menü Planlamada Faktörler ve İlkeler
3. Hafta Standart Reçetelerin Önemi, Menü Planlamada Yapılan Hatalar
4. Hafta Menü Çeşitleri, Menü Tasarımı
5. Hafta Menü İle Üretim İlişkisi
6. Hafta Menüde Kalori Hesapları
7. Hafta Menüde Fiyat
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Menüde Pazarlama, Gelir Kontrolü
10. Hafta Menüde Değerlendirme
11. Hafta Menüde Malzeme Satın Alma, Teslim Alma
12. Hafta Depolama Dağıtım
13. Hafta Maliyet Kontrol Süreci
14. Hafta Genel Tekrar
15. Hafta Final
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Mcvety, P. J. & Ware, C. L. (2008). Fundamentals of Menu Planning. Wiley.
2. Allen, J. (2009). Event Planning: The Ultimate Guide To Successful Meetings, Corporate Events, Fundraising Galas, Conferences, Conventions, Incentives and Other Special Events, Wiley.
3. Altınel, H. (2011). Menü Yönetimi ve Menü Planlama. Detay Yayıncılık, Ankara.
4. Yılmaz, Y. (2006). Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık6318
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık91090
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık51050
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler3412
Sunum (Hazırlık dahil)2510
Kısa Sınavlar3515
Toplam İş Yükü313
Toplam İş Yükü / 3010,43
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1       
P2       
P3       
P4       
P5       
P6       
P7       
P8       
P9  X   X   X   X
P10  X   X     X
P11      X  
P12       
P13       
P14       
P15       
P16       
P17       
P18       
P19       
P20       
P21  X     X   X
P22