Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda sektöründeki değişiklikleri takip ederek gelişmeleri değerlendirebilir. 2) Gıda sektörünün gelecekteki konumunu tartışabilir. 3) Farklı gıda ürünlerinin tarih içindeki yeri ve önemini öğrenip bunun küresel seviyede yasam tarzına etkilerini tartışabilir. 4) Grup içinde çalışmayı ve bugünkü gıda sektörünün sorunlarını tanımlayarak çözüm üretebilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu dersin amacı; gastronomi ile ilgili genel bilgilere değinerek, yeme içme kültürünü ulusal düzeyde tanıtmak, turistik ürün, destinasyon planlaması açısından değerlendirmesini sağlamaktır. Bu ders kapsamında, yemek bilimi, tat bilimi tanımları, gurme ve gurmelik kavramları, sürdürülebilir bir kültürel yapının sağlanabilmesi için turizmde yiyecek-içeceğin önemine değinilecektir. Sürdürülebilir gastronomi ve eko gastronomi kavramlarını bir arada ele alınacak; gastronomik unsurların doğrudan ya da dolaylı olarak bir destinasyonun sürdürülebilir unsurları üzerinde etkili olabileceği ve destinasyonun gelişimine katkıda bulunabileceği üzerinde durulacaktır. Sürdürülebilir gastronomi turizminin, sürdürülebilir turizm kapsamında incelenmesi gereken önemli bir yaklaşım olduğunu ve bu perspektifte slow- food yaklaşımının da değerli bir destekleyici olabileceği üzerinde durulacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Derse giriş ve Gastronomi'nin tarihi
2. Hafta
Avcılar, toplayıcılar ve ilk çiftçiler
3. Hafta
Geleneksel yemek kültürleri
4. Hafta
Ticaret, sömürgecilik, küreselleşme
5. Hafta
Şeker ve güç ilişkisi
6. Hafta
Sürdürülebilir Gastronomi nedir?
7. Hafta
Restoranların ortaya çıkışı
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Mutfak akımları ve özellikleri
10. Hafta
Mutfak akımları ve özellikleri
11. Hafta
Slow food nedir?
12. Hafta
Slow food akımının alternatifleri
13. Hafta
Yemek sanayisinde küreselleşme ve fast-food
14. Hafta
Genel tekrar
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Belasco, W. (2008). Food: The Key Concepts. New York, Berg. 2. Pilcher Jeffrey, M. (2006). Food in World History. NY, London, Routledge. 3. Mintz, S. (1986). Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History. Penguin Books. 4. Flandrin, Jean-Louis. (1999). Food. A Culinary History from Antiquity to the Present. NY, Columbia University Press. 5. Pollan, M. (2006). The Omnivore's Dilemma. A Natural History of Four Meals. Penguin, London.