Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ GMS526 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yiyecek içecek maliyet kontrolünün kapsamını ve önemini açıklar.
2) Maliyet kontrol sisteminin işletmeye faydalarını ekonomik açıdan bilir.
3) Standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar ve uygular.
4) Maliyetleri hesaplayabilir.
5) Yiyecek-içecek maliyet kontrol süreçlerini açıklar.
6) Çalışanların kontrol sistemindeki görevlerini ifade eder.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında; maliyet, harcama, gider kavramı ve gider çeşitleri; maliyet kontrol kavramı ve yiyecek içecek işletmeleri açısından önemi; maliyet sistemleri ve bunların maliyet kontrolü açısından değerlendirilmesi; yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünü zorlaştıran faktörler ve maliyet kontrol süreçleri; başabaş noktasının hesaplanması; maliyet analiz yöntemleri ve standart sapma analizi; maliyet yüzdeleri ve yiyecek içecek fiyatlarının belirlenmesi konuları anlatılacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Konaklama işletmelerinin turizm sektörü içindeki yeri, önemi ve özellikleri
2. Hafta Maliyet kavramı ve konaklama sektöründeki önemi
3. Hafta Maliyet kavramı ve konaklama sektöründeki Önemi
4. Hafta Yiyecek maliyetinin kontrol süreci
5. Hafta Satınalma kontrolü
6. Hafta Tesellüm kontrolü
7. Hafta Depolama ve dağıtım kontrolü
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Üretim kontrolü
10. Hafta Gelir kontrolü
11. Hafta İçecek maliyetinin kontrol süreci
12. Hafta Yiyecek ve içecek işletmelerinde fiyatlama
13. Hafta Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemleri
14. Hafta Yiyecek-içecek faaliyetleri ile ilgili dönemsel verilerin istatistiksel yöntemlerle raporlanması
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sarıışık, M. (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Ders notları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Toplam(%)30
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)30
Finalin Başarıya Oranı(%)70
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi1410140
Final Sınavına Hazırlık14040
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13030
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler12020
Sunum (Hazırlık dahil)133
Saha/Alan Araştırması133
Makale Sunuşu133
Toplam İş Yükü285
Toplam İş Yükü / 309,5
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1           
P2           
P3           
P4           
P5  X   X     X    
P6           
P7  X       X   X  
P8           
P9           
P10           
P11  X       X     X
P12           
P13           
P14           
P15           
P16           
P17           
P18           
P19           
P20           
P21           
P22  X   X   X   X   X   X