DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezsiz Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yiyecek içecek maliyet kontrolünün kapsamını ve önemini açıklar. 2) Maliyet kontrol sisteminin işletmeye faydalarını ekonomik açıdan bilir. 3) Standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar ve uygular. 4) Maliyetleri hesaplayabilir. 5) Yiyecek-içecek maliyet kontrol süreçlerini açıklar. 6) Çalışanların kontrol sistemindeki görevlerini ifade eder.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu ders kapsamında; maliyet, harcama, gider kavramı ve gider çeşitleri; maliyet kontrol kavramı ve yiyecek içecek işletmeleri açısından önemi; maliyet sistemleri ve bunların maliyet kontrolü açısından değerlendirilmesi; yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünü zorlaştıran faktörler ve maliyet kontrol süreçleri; başabaş noktasının hesaplanması; maliyet analiz yöntemleri ve standart sapma analizi; maliyet yüzdeleri ve yiyecek içecek fiyatlarının belirlenmesi konuları anlatılacaktır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Konaklama işletmelerinin turizm sektörü içindeki yeri, önemi ve özellikleri | 2. Hafta | Maliyet kavramı ve konaklama sektöründeki önemi | 3. Hafta | Maliyet kavramı ve konaklama sektöründeki Önemi | 4. Hafta | Yiyecek maliyetinin kontrol süreci | 5. Hafta | Satınalma kontrolü | 6. Hafta | Tesellüm kontrolü | 7. Hafta | Depolama ve dağıtım kontrolü | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Üretim kontrolü | 10. Hafta | Gelir kontrolü | 11. Hafta | İçecek maliyetinin kontrol süreci | 12. Hafta | Yiyecek ve içecek işletmelerinde fiyatlama | 13. Hafta | Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemleri | 14. Hafta | Yiyecek-içecek faaliyetleri ile ilgili dönemsel verilerin istatistiksel yöntemlerle raporlanması | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Sarıışık, M. (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü. Detay Yayıncılık, Ankara. 2. Ders notları. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Toplam(%) | | 30 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 30 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 70 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 10 | 140 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 40 | 40 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 30 | 30 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 20 | 20 | Sunum (Hazırlık dahil) | 1 | 3 | 3 | Saha/Alan Araştırması | 1 | 3 | 3 | Makale Sunuşu | 1 | 3 | 3 | Toplam İş Yükü | | | 285 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 9,5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |