Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ULUSLARARASI GIDA MEVZUATI GMS525 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Hukuk tanımını ve hukukun temel kavramları öğrenir.
2) Gıda kontrolü ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartları öğrenir.
3) Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan etmenleri öğrenir.
4) Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzüğü vb. kavrar.
5) Gıda üretimi yapan işletmeler ile ve satış yapanların sorumluluklarının neler olduğunu öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIÖğrencilere uluslararası gıda mevzuatı hakkında temel bilgileri vermek, gıda mevzuatı temel ilkeleri, tüketici hakları, uluslararası ve ulusal standartlar, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, ISO-9000 ve Türk Standartları Enstitüsü hakkında bilgiler aktarılması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin kapsamı, gerekçesi, önemi ve kurallar
2. Hafta Hukukun temel kavramları
3. Hafta Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
4. Hafta Gıda kontrolü için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
5. Hafta Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması
6. Hafta Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
7. Hafta Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
10. Hafta Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
11. Hafta Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
12. Hafta Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
13. Hafta Uluslararası gıda mevzuatı
14. Hafta Uluslararası gıda mevzuatı
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Uluslararası Gıda Mevzuatı.
2. Ders notları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Toplam(%)30
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)30
Finalin Başarıya Oranı(%)70
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi1410140
Final Sınavına Hazırlık14040
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler12020
Toplam İş Yükü296
Toplam İş Yükü / 309,86
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5         
P6         
P7         
P8  X   X   X   X   X
P9         
P10         
P11         
P12         
P13         
P14         
P15         
P16         
P17  X     X     X
P18    X      
P19         
P20      X   X  
P21         
P22  X   X   X   X   X