Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Hukuk tanımını ve hukukun temel kavramları öğrenir. 2) Gıda kontrolü ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartları öğrenir. 3) Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan etmenleri öğrenir. 4) Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzüğü vb. kavrar. 5) Gıda üretimi yapan işletmeler ile ve satış yapanların sorumluluklarının neler olduğunu öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Öğrencilere uluslararası gıda mevzuatı hakkında temel bilgileri vermek, gıda mevzuatı temel ilkeleri, tüketici hakları, uluslararası ve ulusal standartlar, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, ISO-9000 ve Türk Standartları Enstitüsü hakkında bilgiler aktarılması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Dersin kapsamı, gerekçesi, önemi ve kurallar
2. Hafta
Hukukun temel kavramları
3. Hafta
Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
4. Hafta
Gıda kontrolü için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
5. Hafta
Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması
6. Hafta
Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
7. Hafta
Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
10. Hafta
Türkiye'de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı
11. Hafta
Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
12. Hafta
Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları