Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GASTRONOMİDE ÜRÜN GELİŞTİRME VE DUYUSAL ANALİZ GMS522 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Nurten Beyter
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıdalarda duyusal analiz hakkında fikir yürütebilir.
2) Gıdayı duyusal olarak nasıl değerlendireceğini çözümler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIYemeğin duyusal özelliklerini (tat, doku, aroma, görünüm) ölçmek amacıyla uygulanan analiz metotları, duyusal panel yöntemleri, tat, lezzet aroma gelişim çalışmaları ve analiz sonuçlarının istatistiksel olarak değerlendirilmesine yönelik konulara değinilecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Duyusal analizin ilkeleri
2. Hafta Duyusal analizin ilkeleri
3. Hafta Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri
4. Hafta Gıdaların duyusal nitelikleri
5. Hafta Gıda maddelerinin duyusal olarak test edilme yöntemlerinin (tanımlayıcı, ayırt edici, tercih testleri) tanıtılması I
6. Hafta Gıda maddelerinin duyusal olarak test edilme yöntemlerinin (tanımlayıcı, ayırt edici, tercih testleri) tanıtılması II
7. Hafta Duyusal ölçümleri etkileyen faktörler
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Duyusal analiz için örneklerin ve test odalarının hazırlanması ve kontrolü
10. Hafta Duyusal analiz için örneklerin ve test odalarının hazırlanması ve kontrolü
11. Hafta Duyusal analiz için kullanılacak panelist seçimi ve eğitimi
12. Hafta Duyusal analiz için kullanılacak panelist seçimi ve eğitimi
13. Hafta Eşik değerinin belirlenmesi
14. Hafta Laboratuvarda duyusal test yöntemleri uygulamaları ve uygulamada dikkat edilecek hususlar
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Altuğ, T. & Elmacı, Y. (2011). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas Yayıncılık, İzmir.
2. Yetim, H. & Kesmen, Z. (2009). Gıda Analizleri. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları.
3. Altuğ Onogur, T. & Elmacı, Y. (2011). Gıda Kalite Sağlama. Sidas Yayıncılık, İzmir.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi1410140
Final Sınavına Hazırlık14040
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13030
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler12020
Sunum (Hazırlık dahil)133
Saha/Alan Araştırması133
Makale Sunuşu133
Toplam İş Yükü285
Toplam İş Yükü / 309,5
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1   
P2   
P3   
P4   
P5  X   X
P6   
P7   
P8   
P9   
P10  X  
P11  X   X
P12   
P13   
P14   
P15   
P16  X   X
P17   
P18  X   X
P19   
P20  X   X
P21   
P22  X