Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıdalarda duyusal analiz hakkında fikir yürütebilir. 2) Gıdayı duyusal olarak nasıl değerlendireceğini çözümler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Yemeğin duyusal özelliklerini (tat, doku, aroma, görünüm) ölçmek amacıyla uygulanan analiz metotları, duyusal panel yöntemleri, tat, lezzet aroma gelişim çalışmaları ve analiz sonuçlarının istatistiksel olarak değerlendirilmesine yönelik konulara değinilecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Duyusal analizin ilkeleri
2. Hafta
Duyusal analizin ilkeleri
3. Hafta
Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri
4. Hafta
Gıdaların duyusal nitelikleri
5. Hafta
Gıda maddelerinin duyusal olarak test edilme yöntemlerinin (tanımlayıcı, ayırt edici, tercih testleri) tanıtılması I
6. Hafta
Gıda maddelerinin duyusal olarak test edilme yöntemlerinin (tanımlayıcı, ayırt edici, tercih testleri) tanıtılması II
7. Hafta
Duyusal ölçümleri etkileyen faktörler
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Duyusal analiz için örneklerin ve test odalarının hazırlanması ve kontrolü
10. Hafta
Duyusal analiz için örneklerin ve test odalarının hazırlanması ve kontrolü
11. Hafta
Duyusal analiz için kullanılacak panelist seçimi ve eğitimi
12. Hafta
Duyusal analiz için kullanılacak panelist seçimi ve eğitimi
13. Hafta
Eşik değerinin belirlenmesi
14. Hafta
Laboratuvarda duyusal test yöntemleri uygulamaları ve uygulamada dikkat edilecek hususlar
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Altuğ, T. & Elmacı, Y. (2011). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas Yayıncılık, İzmir. 2. Yetim, H. & Kesmen, Z. (2009). Gıda Analizleri. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları. 3. Altuğ Onogur, T. & Elmacı, Y. (2011). Gıda Kalite Sağlama. Sidas Yayıncılık, İzmir.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
10
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
10
140
Final Sınavına Hazırlık
1
40
40
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
30
30
Laboratuvar
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
20
20
Sunum (Hazırlık dahil)
1
3
3
Saha/Alan Araştırması
1
3
3
Makale Sunuşu
1
3
3
Toplam İş Yükü
285
Toplam İş Yükü / 30
9,5
Dersin AKTS Kredisi
10
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ