Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ GMS521 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıdaların kimyasal bileşimi ve özellikleri konusundaki temel bilgilere sahip olur.
2) Gıdaların hazırlanması, işlenmesi, pişirilmesi ve depolanması sırasındaki kalite değişimlerinin yorumlanmasını ve yönetilmesini öğrenir.
3) Gıda biliminin güvenli, sağlıklı ve lezzetli gıda üretimine uygulanmasını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBesin kalitesi ve kaliteyi etkileyen etmenler, besin kalitesinin sübjektif olarak değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler, fonksiyonel besinler; pre ve probiyotikler, genetik modifiye besinler, sebze ve meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri, et ve ürünleri, tahıllar, çay, kahve, kakao ve çikolatada bulunan ögeler ve tüm bu besin gruplarının özellikleri ve işlevleri öğretilmeye çalışılacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda Bilimi/ Kapsamı ve İşlevi
2. Hafta Gıda ve Sağlıklı Yaşam
3. Hafta Karbonhidratlar
4. Hafta Proteinler ve Enzimler
5. Hafta Lipitler
6. Hafta Vitaminler ve Mineraller
7. Hafta Gıdaların Fonksiyonel Bileşenleri
8. Hafta Tat ve Koku (Lezzet) Bileşikleri
9. Hafta Ara Sınav
10. Hafta Mikroorganizmalar ve Gelişme Koşulları
11. Hafta Patojen Bakteriler ve Toksikojenik Küfler
12. Hafta Gıdaların Bozulma Tepkimeleri
13. Hafta Gıda Koruma Yöntemleri
14. Hafta Gıda Katkıları ve İşlevleri, Gıda Bulaşanları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Ders notları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi1410140
Final Sınavına Hazırlık14040
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13030
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler12020
Sunum (Hazırlık dahil)133
Saha/Alan Araştırması133
Makale Sunuşu133
Toplam İş Yükü285
Toplam İş Yükü / 309,5
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3     
P4     
P5  X   X   X
P6     
P7     
P8     
P9    X  
P10  X   X   X
P11  X   X   X
P12     
P13     
P14    X  
P15     
P16  X    
P17     
P18     
P19    X   X
P20     
P21  X   X   X
P22