Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
MOLEKÜLER GASTRONOMİ GMS520 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Moleküler Gastronomi'nin temel prensiplerini kavrar.
2) Araçları ve teknikleri öğrenir.
3) Yiyecek ve içecek uygulamalarını uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında ürünler ve bileşik maddelerin özelliklerinin analizi, tekstürel değişiklikler, su aktivitesi, absorpsiyon, gelatiniasyon, emülsifikasyon, uçucu olan ve olmayan aromatik bileşikler gibi konular öğrencilere aktarılmaya çalışılacaktır. Ayrıca besinlerin temel yapıları, moleküler mutfak ürün çeşitleri ve tat almanın kimyası konuları tartışılacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Moleküler Gastronomi'ye Giriş: Tarihçe
2. Hafta Gıdaların Kimyasal Yapıları ve Özellikleri: Moleküler Gastronomi'de karbonhidratlar
3. Hafta Kolloidler ve emülsiyonlar
4. Hafta Dondurma ve ısıtma (İletim, taşınım, ışınım)
5. Hafta Lezzet vericiler, renklendiriciler, emülgatörler stabilizatörler
6. Hafta Güncel gıda maddeleri
7. Hafta Duyusal Analizler: Tat, doku, koku, lezzet ve ses
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Reçete analizi ve formülasyon
10. Hafta Laboratuvar bazlı teknolojiler
11. Hafta Tatlılar ve Tatlı Yemekler: Moleküler Gastronomi araç ve tekniklerini kullanarak pratik mutfak uygulamaları
12. Hafta Sıcak Yemekler: Moleküler Gastronomi araç ve teknikleri ile pratik mutfak uygulamaları
13. Hafta İçecekler: Moleküler Gastronomi araç ve tekniklerini kullanarak pratik mutfak uygulamaları
14. Hafta Gelecekteki gelişmeler ve eğilimler
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Durlu-Özkaya, F., Aksoy, M. & Sezgi, Gülistan. (2018). Moleküler Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Deney,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Toplam(%)30
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)30
Finalin Başarıya Oranı(%)70
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi17070
Final Sınavına Hazırlık16060
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar6424
Final Sınavı133
Ödevler248
Sunum (Hazırlık dahil)5420
Makale Sunuşu3412
Toplam İş Yükü291
Toplam İş Yükü / 309,7
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3     
P4     
P5  X   X   X
P6  X    
P7     
P8  X    
P9  X   X  
P10      X
P11     
P12     
P13      X
P14     
P15  X    
P16  X    
P17  X    
P18     
P19     
P20      X
P21      X
P22