Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GASTRO ARKEOLOJİ GMS518 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Tulga Albustanlıoğlu
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Geçmiş medeniyetlerin beslenme kültürünü kavrar.
2) Helen, Roma ve Anadolu antik dönemi beslenme kültürünü öğrenir ve günümüzle bağlantısını irdeler.
3) Helen ve Roma dönemi ve günümüz mutfak kültürünün özelliklerini sıralar.
4) Hitit mutfağının özelliklerini kavrar. Hitit mutfağının tarihsel gelişimini ve genel özelliklerini öğrenir ve günümüzle bağlantısını irdeler.
5) Lidya ve İonya mutfağının genel özelliklerini ve değişimine neden olan faktörleri öğrenir.
6) Antik Dönem mutfak kültürünün önemi ve değerinin farkına varır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIAntik Çağ?dan günümüze yemek kültürünü, ilkel pişirim yöntemlerini, yemeğin tarihsel süreci ve günümüze etkilerini, beslenme ve yemek kültüründe meydana gelişmeleri, rafine mutfağın doğuşu ve ticarileşme sürecini, tarih içerisinde meydana gelen toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmelerin mutfak üzerinde yarattığı etkileri, dönemsel koşullar çerçevesinde ele alınarak öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Antik Çağ'da yemek kültürü, uygarlık kültür ve arkeoloji
2. Hafta Antik Helen toplumunda yemek kültürü ve içecek
3. Hafta Antik Helen toplumunda yemek kültürü: Sofra adetleri
4. Hafta Antik Helen toplumunda yemek kültürü: Şölen
5. Hafta Antik Helen toplumunda yemek kültürü: Mutfak ekipmanları
6. Hafta Antik Roma toplumunda yemek kültürü ve içecek
7. Hafta Antik Roma toplumunda yemek kültürü: Sofra adetleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Antik Roma toplumunda yemek kültürü: Yemek odası
10. Hafta Antik Roma toplumunda yemek kültürü: Şölen
11. Hafta Antik Roma toplumunda yemek kültürü: Mutfak ekipmanları
12. Hafta Antik Roma toplumunda yemek kültürü: Üretim
13. Hafta Hitit toplumunda yemek kültürü
14. Hafta Lidya-İonya toplumunda yemek kültürü
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. A. Dalby. & S. Grainger. (2001). Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü (Çev. Betül Avunç). Homer Kitabevi, İstanbul.
2. www.academia.edu.tr (PDF Resources will be provided).
3. www.baskent.edu.tr/~tulga (Lecture and notes).
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav150
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi16565
Final Sınavına Hazırlık15050
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık14545
Laboratuvar4416
Final Sınavı133
Ödevler248
Sunum (Hazırlık dahil)5420
Saha/Alan Araştırması4416
Makale Sunuşu5420
Toplam İş Yükü287
Toplam İş Yükü / 309,56
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1           
P2           
P3           
P4           
P5           
P6  X   X   X   X   X   X
P7           
P8           
P9           
P10           
P11           
P12  X   X   X   X   X   X
P13           
P14           
P15           
P16           
P17  X   X   X   X   X   X
P18           
P19           
P20           
P21  X   X   X   X   X   X
P22