Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOGRAFÇILIĞI GMS517 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yemek fotoğrafçılığının gereksinimlerini bilir ve ürünün fotoğraflanabilmesi için gerekli kurulum ayarlarını yapar.
2) Ürünlerin fotoğraflanması için kompozisyon oluşturur.ışık ayarlarını yapar.
3) Yemek fotoğrafçılığında planlamanın, ışık ve kompozisyonun önemini bilir ve uygular.
4) Yemek stilistliğinin gereksinimlerini, esaslarını bilir ve uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu dersin amacı; yemek stilistliği ve fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Bu derste; genel fotoğraf bilgisi, çekim teknikleri, temel kompozisyon ve tasarım ilkeleri doğrultusunda tabak hazırlama, süsleme ve dekore etme, farklı yemek türlerinin fotoğraf çekimine hazırlanması, yemekte sunum ve renk uyumu, farklı yemeklerin dayanıklılık süreleri ve çekim koşulları, yemek fotoğrafçısı ile çalışma prensipleri, prop stilistliği, kompozisyon oluşturma, konuya uygun ışık, renk, obje, aksesuar, zemin ve arka plan seçimi, uygulamalı kurulum örnekleri konuları öğretilecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Temel Kavramlar
2. Hafta Işık, renk
3. Hafta Kompozisyon
4. Hafta Yemek Stilistliği 1
5. Hafta Yemek Stilistliği 2 ve Prop Stilistliği
6. Hafta Yiyecek ve İçeceklerle Çalışma 1
7. Hafta Yiyecek ve İçeceklerle Çalışma 2
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Proje sunumları 1, tartışma ve değerlendirme
10. Hafta Proje sunumları 2, tartışma ve değerlendirme
11. Hafta Proje sunumları 3, tartışma ve değerlendirme
12. Hafta Proje sunumları 4, tartışma ve değerlendirme
13. Hafta Proje sunumları 5, tartışma ve değerlendirme
14. Hafta Proje sunumları 6, tartışma ve değerlendirme
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sabit Kalfagil (2014). Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon.
2. Helene Dujardin (2011), From Plate to Pixel: Digital Food Photography and Styling.
3. Nicole S. Young (2016), Food Photography: From Snapshots to Great Shots.
4. Doleres Custer (2010), Food Styling: The Art of Preparing Food for the Camera.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Diğer630
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi16565
Final Sınavına Hazırlık16060
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar4416
Final Sınavı133
Ödevler248
Sunum (Hazırlık dahil)5420
Saha/Alan Araştırması5420
Toplam İş Yükü286
Toplam İş Yükü / 309,53
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1       
P2       
P3       
P4       
P5       
P6       
P7       
P8       
P9        X
P10  X      
P11       
P12  X   X   X  
P13       
P14       
P15  X   X   X  
P16       
P17       
P18       
P19  X      
P20       
P21  X     X  
P22  X     X