DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezsiz Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda katkı maddelerinin genel özelliklerini açıklar. 2) Gıda katkı maddelerinin son ürün üzerindeki etkilerini yorumlar. 3) Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri açıklar. 4) Gıda katkı maddelerinin toksikolojisini açıklar.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu ders kapsamında öğrencilere gıdaların raf ömürlerini uzatmak, lezzetini arttırmak ve görüntüsünü güzelleştirmek, besin değerini arttırmak gibi pek çok amaçla kullanılan gıda katkı maddeleri hakkında bilgiler aktarılacaktır. Kullanılan katkı maddelerinin sağlığa olan etkileri, yasal kullanım miktarları, kimyasal yapıları ve gıda maddeleri ile olan etkileşimleri tartışılacaktır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Gıda katkı maddelerinin tanımı, tarihçesi ve sınıflandırılması | 2. Hafta | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve mevcut yönetmelikler | 3. Hafta | Gıda katkı maddelerinin kabul edilme süreci | 4. Hafta | Gıdalarda etiket bilinci | 5. Hafta | Antioksidanlar | 6. Hafta | Asitliği düzenleyiciler | 7. Hafta | Emülgatörler | 8. Hafta | Ara Sınavı | 9. Hafta | Gam maddeleri ve koruyucular | 10. Hafta | Lezzet maddeleri | 11. Hafta | Renk ve tat maddeleri | 12. Hafta | Şelat ajanları | 13. Hafta | Topaklanmayı önleyiciler | 14. Hafta | Un işleme | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Altuğ, T. (2009). Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Yayıncılık, İzmir. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Toplam(%) | | 30 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 30 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 70 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 1 | 80 | 80 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 65 | 65 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 50 | 50 | Laboratuvar | 5 | 4 | 20 | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Ödevler | 2 | 2 | 4 | Sunum (Hazırlık dahil) | 5 | 3 | 15 | Saha/Alan Araştırması | 1 | 4 | 4 | Makale İnceleme | 3 | 3 | 9 | Toplam İş Yükü | | | 294 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 9,8 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |