Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YEMEK SOSYOLOJİSİ GMS513 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Sosyolojik bakış açısı ve eleştirel düşünme yeteneğini kazanır.
2) Temel sosyolojik konuları ve kavramlarını öğrenir.
3) Gıda üretimi ve tüketimine ilişkin sosyolojik bir bakış açısı kazanır.
4) Güncel toplumsal sorunlar hakkında eleştirel bir yaklaşım kazanır.
5) Gıda alanı ile ilgili gelişmeleri öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında öğrencilere sosyolojiyi ve çalışma alanını yemek ve mutfak üzerinden tekrar tanımlayarak, besinlerin yetiştikleri fiziksel çevreden farklı olarak kültürel alana taşınması konusunda bilgi verilmesi hedeflenmektedir. Yemek toplum ilişkisi, simgeler ve toplum, dinin beslenme pratiklerini şekillendirme etkisi, sosyal farklılaşmanın beslenme tarzlarına etkisi, yemek kültür ilişkisi gibi konuların işlenmesi planlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş ve tanışma
2. Hafta Sosyolojinin tanımı ve gastronomi ile ilişkisi: üretim ve tüketim bakış açıları
3. Hafta Sınıf ve gıdanın üretimi
4. Hafta Toplumsal cinsiyet, gıda üretimi ve tüketimi
5. Hafta Tarımsal üretim: Dünya'dan ve Türkiye'den örnekler
6. Hafta Sanayi Tipi Gıda Üretimi: Tarlaların ve hayvancılığın analizi
7. Hafta Uluslararası gıda zincirleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Kıtlık ve Açlık: Bolluk çağında sistem dışı kalanlar
10. Hafta Sürdürülebilir gıda üretimi ve gıda güvenliği
11. Hafta Küreselleşme ve yemek
12. Hafta Diyetlere eleştirel bakış
13. Hafta Toplumsal hareketler ve gıda
14. Hafta Öğrenci sunumları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARYok
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi17575
Final Sınavına Hazırlık16565
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15555
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler224
Sunum (Hazırlık dahil)7321
Kitap Sunuşu133
Makale Sunuşu3515
Toplam İş Yükü286
Toplam İş Yükü / 309,53
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5         
P6         
P7  X     X    
P8        X  
P9         
P10         
P11         
P12      X    
P13         
P14         
P15         
P16         
P17  X   X   X     X
P18  X   X      
P19  X        
P20          X
P21          X
P22