DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezsiz Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Sosyolojik bakış açısı ve eleştirel düşünme yeteneğini kazanır. 2) Temel sosyolojik konuları ve kavramlarını öğrenir. 3) Gıda üretimi ve tüketimine ilişkin sosyolojik bir bakış açısı kazanır. 4) Güncel toplumsal sorunlar hakkında eleştirel bir yaklaşım kazanır. 5) Gıda alanı ile ilgili gelişmeleri öğrenir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu ders kapsamında öğrencilere sosyolojiyi ve çalışma alanını yemek ve mutfak üzerinden tekrar tanımlayarak, besinlerin yetiştikleri fiziksel çevreden farklı olarak kültürel alana taşınması konusunda bilgi verilmesi hedeflenmektedir. Yemek toplum ilişkisi, simgeler ve toplum, dinin beslenme pratiklerini şekillendirme etkisi, sosyal farklılaşmanın beslenme tarzlarına etkisi, yemek kültür ilişkisi gibi konuların işlenmesi planlanmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Giriş ve tanışma | 2. Hafta | Sosyolojinin tanımı ve gastronomi ile ilişkisi: üretim ve tüketim bakış açıları | 3. Hafta | Sınıf ve gıdanın üretimi | 4. Hafta | Toplumsal cinsiyet, gıda üretimi ve tüketimi | 5. Hafta | Tarımsal üretim: Dünya'dan ve Türkiye'den örnekler | 6. Hafta | Sanayi Tipi Gıda Üretimi: Tarlaların ve hayvancılığın analizi | 7. Hafta | Uluslararası gıda zincirleri | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Kıtlık ve Açlık: Bolluk çağında sistem dışı kalanlar | 10. Hafta | Sürdürülebilir gıda üretimi ve gıda güvenliği | 11. Hafta | Küreselleşme ve yemek | 12. Hafta | Diyetlere eleştirel bakış | 13. Hafta | Toplumsal hareketler ve gıda | 14. Hafta | Öğrenci sunumları | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Yok |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 1 | 75 | 75 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 65 | 65 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 55 | 55 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Ödevler | 2 | 2 | 4 | Sunum (Hazırlık dahil) | 7 | 3 | 21 | Kitap Sunuşu | 1 | 3 | 3 | Makale Sunuşu | 3 | 5 | 15 | Toplam İş Yükü | | | 286 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 9,53 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |