Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Dünya mutfakları ile ilgili yayın tarar. 2) Farklı mutfakların yerel yemeklerini öğrenir. 3) Kültürlerin mutfaklara olan etkilerini ilişkilendirir. 4) Dünya'daki farklı kültürleri araştırır. 5) Yiyecek ve içecekler hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu ders kapsamında; dünya mutfağı kavramı, Avrupa mutfağının pişirme teknikleri ile malzemeleri ve yiyecek sunumlarının tartışılması hedeflenir. Ayrıca Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Avustralya, Yeni Zelanda mutfağı, Uzak Doğu ve Çin mutfağı malzemeleri ve yiyecek sunumları konusunda bilgi aktarılır. Bu mutfaklar hakkında teorik alan araştırmaları yapılması sağlanır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Yemek ve kültür, geleneksel sağlık uygulamaları, kültürlerarası etkileşim, yemek ve din
2. Hafta
Kuzey Amerika ve Güney Amerika Kültürü, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
3. Hafta
Orta Avrupa ve Doğu Avrupa mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
4. Hafta
Britanya Adaları Ve İskandinav Yarımadası ve Avrupa kültürü, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
5. Hafta
Orta Asya ve Uzak Doğu, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
6. Hafta
Kuzey Afrika ve Hint Yarımadası, , mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
7. Hafta
Güneydoğu Asya kültürü, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
8. Hafta
Vize Proje Sunumları
9. Hafta
Vize Proje Sunumları
10. Hafta
Vize Proje Sunumları
11. Hafta
Vize Proje Sunumları
12. Hafta
Final Proje Sunumları
13. Hafta
Final Proje Sunumları
14. Hafta
Final Proje Sunumları
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Jeremy MacVeigh (2009) International Cuisine, Delmar, USA. 2. Kıttler ? Sucher (2008) Food and Culture, Thomson, USA. 3. Ken Albala (2013) Food: A Cultural History, The Teaching Company, USA. 4. Carole Counihan- Penny Van Esterik (2013) Food and Culture, Routledge, Newyork, London.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Eğitim-Uygulama,Rapor Hazırlama,Sunum,Proje,Örnek Olay İncelemesi
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Uygulama/Pratik
12
36
Proje
2
40
Toplam(%)
76
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
76
Finalin Başarıya Oranı(%)
24
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
3
3
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
1
80
80
Final Sınavına Hazırlık
1
60
60
Ders Saati
14
4
56
Ara Sınava Hazırlık
1
50
50
Laboratuvar
7
2
14
Final Sınavı
1
3
3
Ödevler
2
5
10
Sunum (Hazırlık dahil)
2
5
10
Rapor yazma
7
4
28
Toplam İş Yükü
314
Toplam İş Yükü / 30
10,46
Dersin AKTS Kredisi
10
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ