Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
DÜNYA MUTFAKLARI ALAN ARAŞTIRMALARI GMS504 İkinci Yarıyıl (Bahar) 2 + 2 10

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI1
YARIYILİkinci Yarıyıl (Bahar)
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Gamze Ege
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Dünya mutfakları ile ilgili yayın tarar.
2) Farklı mutfakların yerel yemeklerini öğrenir.
3) Kültürlerin mutfaklara olan etkilerini ilişkilendirir.
4) Dünya'daki farklı kültürleri araştırır.
5) Yiyecek ve içecekler hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders kapsamında; dünya mutfağı kavramı, Avrupa mutfağının pişirme teknikleri ile malzemeleri ve yiyecek sunumlarının tartışılması hedeflenir. Ayrıca Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Avustralya, Yeni Zelanda mutfağı, Uzak Doğu ve Çin mutfağı malzemeleri ve yiyecek sunumları konusunda bilgi aktarılır. Bu mutfaklar hakkında teorik alan araştırmaları yapılması sağlanır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Yemek ve kültür, geleneksel sağlık uygulamaları, kültürlerarası etkileşim, yemek ve din
2. Hafta Kuzey Amerika ve Güney Amerika Kültürü, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
3. Hafta Orta Avrupa ve Doğu Avrupa mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
4. Hafta Britanya Adaları Ve İskandinav Yarımadası ve Avrupa kültürü, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
5. Hafta Orta Asya ve Uzak Doğu, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
6. Hafta Kuzey Afrika ve Hint Yarımadası, , mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
7. Hafta Güneydoğu Asya kültürü, mutfağı ve yerel yemeklerini tanıma
8. Hafta Vize Proje Sunumları
9. Hafta Vize Proje Sunumları
10. Hafta Vize Proje Sunumları
11. Hafta Vize Proje Sunumları
12. Hafta Final Proje Sunumları
13. Hafta Final Proje Sunumları
14. Hafta Final Proje Sunumları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Jeremy MacVeigh (2009) International Cuisine, Delmar, USA.
2. Kıttler ? Sucher (2008) Food and Culture, Thomson, USA.
3. Ken Albala (2013) Food: A Cultural History, The Teaching Company, USA.
4. Carole Counihan- Penny Van Esterik (2013) Food and Culture, Routledge, Newyork, London.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Eğitim-Uygulama,Rapor Hazırlama,Sunum,Proje,Örnek Olay İncelemesi
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Uygulama/Pratik1236
Proje240
Toplam(%)76
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)76
Finalin Başarıya Oranı(%)24
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi18080
Final Sınavına Hazırlık16060
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar7214
Final Sınavı133
Ödevler2510
Sunum (Hazırlık dahil)2510
Rapor yazma7428
Toplam İş Yükü314
Toplam İş Yükü / 3010,46
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5  X         X
P6    X   X   X  
P7         
P8         
P9          X
P10         
P11         
P12         
P13         
P14         
P15  X        
P16         
P17         
P18         
P19  X        
P20         
P21  X        
P22