Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TÜRK MUTFAĞI ALAN ARAŞTIRMALARI GMS502 Birinci Yarıyıl (Güz) 2 + 2 10

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Servet Kazım Güney
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Türk Mutfağının tarihçesini öğrenir.
2) Türk Mutfağının tanımlar ve temel prensiplerini öğrenir.
3) Türk Mutfağında kullanılan pişirme tekniklerini öğrenir.
4) Türk Mutfak kültüründeki et yemeklerini ve pişirme şekillerini öğrenir.
5) Türk Mutfak kültüründeki kümes hayvanlarından hazırlanan yemekleri, pişirme ve servis şekillerini öğrenir.
6) Türk Mutfak kültüründeki deniz ürünlerinden hazırlanan yemekleri, pişirme ve servis şekillerini öğrenir.
7) Türk Mutfak kültüründeki sebze yemeklerini, pişirme ve servis şekillerini öğrenir.
8) Türk Mutfak kültüründeki sakatat yemeklerini, pişirme ve servis şekillerini öğrenir.
9) Türk Mutfak kültüründeki bakliyat yemeklerini, pişirme ve servis şekillerini öğrenir.
10) Türk Mutfak kültüründeki dolmalar ve sarmaları pişirme ve servis şekillerini öğrenir.
11) Türk Mutfak kültüründeki börek ve hamur işlerini pişirme ve servis şekillerini öğrenir.
12) Türk Mutfak kültüründeki tatlıları ve içecekleri hazırlamayı ve servis etmeyi öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERGastronomi ve Yiyecek Tarihi, Temel Mutfak Uygulamaları, Mutfak Yönetimi ve Menü Planlaması, Antik Yemek Kültürü, Temel Hamur Yapım Teknikleri
DERS TANIMIBu dersin amacı; Türk Mutfağını oluşturan tüm bileşenleri, pişirme teknikleri ile ürün çeşitlerini tarihi ve coğrafi kökenleriyle birlikte aktararak Anadolu Mutfağı bilinci oluşturmaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tanışma ve Oryantasyon
2. Hafta Antik Anadolu Mutfağı
3. Hafta Roma ve Doğu Roma Dönemi Mutfağı
4. Hafta Selçuklu Devleti Dönemi Mutfağı
5. Hafta Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet Dönemi Mutfağı
6. Hafta Anadolu Mutfağında Besin Saklama Yöntemleri (kurutma, kavurma, tuzlama, baharatlama, reçeller, turşular)
7. Hafta Proje Sunum ve Uygulamaları
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Proje Sunum ve Uygulamaları
10. Hafta Sakatat Yemekleri
11. Hafta Et Yemekleri
12. Hafta Çörekler, Ekmekler
13. Hafta Pideler
14. Hafta Tatlılar
15. Hafta Final
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Baysal , A., Merdol , T. K., Ciğerim , N. ve Sacır, H. (2000). Türk Mutfağından Örnekler (3. Baskı). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları
2. Dalby, A. Grainger, S., (2001), Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü. (Betül Avunç, Çev.). İstanbul: Homer Kitabevi
3. Efendi, D. M. (2015). Ağdiye Risalesi (Hazırlayan: M. E. Özen). İstanbul: İşaret Yayınları.
4. Fahriye, H. ( 2018). Yeni Ev Kadınının Yemek Kitabı:(1340-1924), (E. Karakaş, Çev.). İstanbul: Cinius Yayınları
5. Halıcı, N. (2015). Türk Mutfağı. (2. Baskı). İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
6. Güney, S.K. (2021). Türk Mutfağını Anlamak. Ankara: Nobel Yayınevi
7. Işın, P.M. (2020b). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Gelişimi. (3. Baskı), s. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul
8. Şirvani, M. M. (2005). 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı (Hazırlayanlar: Mustafa Argunşah ve Müjgan Çakır). İstanbul: Gökkubbe Yayınları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım, Tartışma, Eğitim-Uygulama, Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi18080
Final Sınavına Hazırlık17070
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık16060
Laboratuvar7428
Final Sınavı133
Ödevler2510
Sunum (Hazırlık dahil)133
Toplam İş Yükü299
Toplam İş Yükü / 309,96
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8Ö9Ö10Ö11Ö12
P1        X   X   X            
P2                       
P3                       
P4    X                    
P5    X                    
P6        X   X   X   X          
P7                       
P8      X                  
P9                       
P10    X                    
P11                       
P12                       
P13                       
P14                       
P15                       
P16      X     X   X            
P17    X                    
P18                       
P19                       
P20                       
P21                       
P22