Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Enstitüsü »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ GMS501 Birinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IProfesör Doktor İsmail Tokmak
Profesör Doktor Hakan Turgut
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) İşletme yönetimi konusunda temel kavramları öğrenir.
2) Yönetim teorilerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olur.
3) Yönetim fonksiyonlarını öğrenecekler ve yiyecek içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonlarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
4) Sektörde yer alan işletmelerin yerinde ziyaret edilmesi ile yiyecek içecek işletmeciliği ile ilgili uygulamaları gözlemler.
5) Vaka analizleri ile sektördeki uygulamaları inceler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste yiyecek içecek sektörünün önemi ve yapısı, yiyecek içecek işletmelerinin sınıflandırılması, yiyecek ve içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonları ve kontrol aşamaları, yiyecek ve içecek işletmeleri yönetiminin temel kavramları anlatılacaktır. Ders örnek olaylar ve akademik kaynaklar ile desteklenmektedir. Sonuç olarak, bu derste, karlı bir yiyecek içecek işletmesi geliştirmek, pazarlama ve yönetim alanında profesyonel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Yiyecek içecek işletmeleri yönetimi ile ilgili temel kavramlar ve giriş
2. Hafta Yönetim teorilerinin tarihsel gelişimi 1
3. Hafta Yönetim teorilerinin tarihsel gelişimi 2
4. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde planlama faaliyetleri
5. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde örgütleme faaliyetleri
6. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde yöneltme faaliyetleri
7. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde koordinasyon ve kontrol faaliyetleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim faaliyetlerine ilişkin saha analizi
10. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 1
11. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 2
12. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 3
13. Hafta Vaka analizleri ve sunumu 1
14. Hafta Vaka analizleri ve sunumu 2
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Koçel, T. (2018). İşletme Yöneticiliği. Beta Basım Yayım, İstanbul.
2. Sökmen, A. (2011). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
3. Robbins, S. P. & Coulter, M. (2009). Management. Pearson Prentice Hall, New Jersey.
4. Karamustafa, K. (2018). Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİEğitim-Uygulama,Rapor Hazırlama,Proje,Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Örnek Olay İncelemesi,Sorun/Problem Çözme
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Makale Sunuşu110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi18080
Final Sınavına Hazırlık16565
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15555
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler
Sunum (Hazırlık dahil)248
Proje22040
Saha/Alan Araştırması21020
Toplam İş Yükü314
Toplam İş Yükü / 3010,46
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2  X   X   X   X   X
P3         
P4         
P5        X   X
P6         
P7  X   X   X   X   X
P8  X   X   X   X   X
P9  X   X   X   X   X
P10         
P11  X   X   X   X   X
P12         
P13  X   X   X   X   X
P14  X   X   X   X   X
P15  X   X   X   X   X
P16  X   X   X   X   X
P17         
P18  X   X   X   X   X
P19  X   X   X     X
P20  X   X   X     X
P21  X   X   X   X   X
P22  X   X   X   X   X