Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) İşletme yönetimi konusunda temel kavramları öğrenir. 2) Yönetim teorilerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olur. 3) Yönetim fonksiyonlarını öğrenecekler ve yiyecek içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonlarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 4) Sektörde yer alan işletmelerin yerinde ziyaret edilmesi ile yiyecek içecek işletmeciliği ile ilgili uygulamaları gözlemler. 5) Vaka analizleri ile sektördeki uygulamaları inceler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu derste yiyecek içecek sektörünün önemi ve yapısı, yiyecek içecek işletmelerinin sınıflandırılması, yiyecek ve içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonları ve kontrol aşamaları, yiyecek ve içecek işletmeleri yönetiminin temel kavramları anlatılacaktır. Ders örnek olaylar ve akademik kaynaklar ile desteklenmektedir. Sonuç olarak, bu derste, karlı bir yiyecek içecek işletmesi geliştirmek, pazarlama ve yönetim alanında profesyonel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Yiyecek içecek işletmeleri yönetimi ile ilgili temel kavramlar ve giriş
Yiyecek içecek işletmelerinde koordinasyon ve kontrol faaliyetleri
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim faaliyetlerine ilişkin saha analizi
10. Hafta
Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 1
11. Hafta
Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 2
12. Hafta
Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 3
13. Hafta
Vaka analizleri ve sunumu 1
14. Hafta
Vaka analizleri ve sunumu 2
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Koçel, T. (2018). İşletme Yöneticiliği. Beta Basım Yayım, İstanbul. 2. Sökmen, A. (2011). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara. 3. Robbins, S. P. & Coulter, M. (2009). Management. Pearson Prentice Hall, New Jersey. 4. Karamustafa, K. (2018). Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Eğitim-Uygulama,Rapor Hazırlama,Proje,Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Örnek Olay İncelemesi,Sorun/Problem Çözme
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
10
Makale Sunuşu
1
10
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
1
80
80
Final Sınavına Hazırlık
1
65
65
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
55
55
Laboratuvar
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
Sunum (Hazırlık dahil)
2
4
8
Proje
2
20
40
Saha/Alan Araştırması
2
10
20
Toplam İş Yükü
314
Toplam İş Yükü / 30
10,46
Dersin AKTS Kredisi
10
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ