Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Aroma maddelerinin genel özellikleri 2) Aroma kimyası 3) Aroma maddelerinin sınıflandırılması, fonksiyonları ve biyoaktiviteleri 4) Fermente ürünlerde aroma maddelerinin oluşum mekanizmaları 5) Aroma biyoteknolojisi, biyoteknolojik transformasyonda rol alan aroma maddelerini öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Gıda aromaları, aroma kimyası ve aroma maddelerinin sınıflandırılması temel alınmıştır. Ders, gıda bileşenleri ile aromalar arasındaki etkileşimlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal açıdan sonuçlarının değerlendirilmesini içerir. Ders kapsamında, günlük hayatta sıklıkla kullanılan aromatize etme yöntemleri hakkında farkındalık oluşturulur.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Aroma tanımı, genel özellikleri ve öğeleri
2. Hafta
Oluşum Mekanizmalarına Göre Aromaların Sınıflandırılması
3. Hafta
Gıda öğeleri ile aroma bileşenleri arasındaki etkileşim
4. Hafta
Aroma kimyası, gıdalarda istenmeyen aromalar
5. Hafta
Gıdaları aromatize etmek için kullanılan sentetik maddeler
6. Hafta
Isıl İşlem Sonucu Oluşan aroma Maddeleri
7. Hafta
Aromaların ve ham materyallerinin kalite kontrolü
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Uçucu yağlar, oleoresinler, tentürler ve ekstraktlar
10. Hafta
Enzimler ve aroma biyoteknolojisi
11. Hafta
Mikrobiyel yollarla aroma maddelerinin üretimi
12. Hafta
Fermente ürünlerde aroma maddeleri
13. Hafta
Tahıl Ürünlerinde aroma maddeleri
14. Hafta
Bitki materyalleri ve aromalarının gıdalarda kullanımı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
W Holscher, HE Steinhart - 1995 - Charalambous, G., ed, Food Flavors. Generation, Analysis and Process Influence, ELSEVIER Jelen H., 2012, Food flavors : chemical, sensory and technological properties, CRC Press/Taylor & Francis Group
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Tartışma,Soru-Cevap,Anlatım,Diğer
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
20
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
4
56
Final Sınavına Hazırlık
1
12
12
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
12
12
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
24
24
Toplam İş Yükü
150
Toplam İş Yükü / 30
5
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ