Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) İçeceklerin özelliklerini tanımlar. 2) Alkollü ve alkolsüz kokteylerin bileşenlerini açıklar. 3) Kokteyl uygulamalarındaki dünya trendlerini takip eder. 4) Koktey hazırlama ve sunum tekniklerini kavrar. 5) Barmenlik ve miksolok olarak çalışabilecek düzeyde bilgi sahibi olur ve iş sürecini yönetir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
İçki teknolojisine ve bar yönetimine giriş ve temel prensipler, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında genel bilgiler, alkol ve içki üretim yöntemleri (mayalanma yoluyla üretilen içkiler, damıtma yoluyla üretilen içkiler, şarap üretimi), kokteyl yapımı, sunumu ve çeşitleri hakkında bilgi verilir. Bar hakkında genel bilgiler ve barın tanıtımı, bar işletmeciliği ve teknikleri, bar personelinin özellikleri ve görevleri, barda kullanılan araç gereçler ile bunların temizliği ve bakımı ile barda stok kontrolünün sağlanması öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
İçecek teknolojisi, özellikleri ve gelişimi
2. Hafta
İçecek çeşitleri ve özellikleri
3. Hafta
Gazlı içecek, özellikleri ve bileşenleri
4. Hafta
Gazsız içecek, özellikleri ve bileşenleri
5. Hafta
Alkollü içecek, özellikleri ve bileşenleri
6. Hafta
Alkolsüz içecek, özellikleri ve bileşenleri
7. Hafta
Gazlı-gazsız içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Alkollü içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
10. Hafta
Alkolsüz içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
11. Hafta
Mayalanma yoluyla üretilen içecekler
12. Hafta
Mayalanma yoluyla üretilen içecekler
13. Hafta
Damıtma yoluyla üretilen içecekler
14. Hafta
Sahlep, boza, kefir üretimi
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Aktaş, A. & Özdemir, B. (2005). İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. 2. Katsigris, C. & Thomas, C. (2006). The Bar and Beverage Book. (4th Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.