Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
PROFESYONEL BARMENLİK VE MİKSOLOJİ AŞP275 - 1 + 2 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Selim Delil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) İçeceklerin özelliklerini tanımlar.
2) Alkollü ve alkolsüz kokteylerin bileşenlerini açıklar.
3) Kokteyl uygulamalarındaki dünya trendlerini takip eder.
4) Koktey hazırlama ve sunum tekniklerini kavrar.
5) Barmenlik ve miksolok olarak çalışabilecek düzeyde bilgi sahibi olur ve iş sürecini yönetir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIİçki teknolojisine ve bar yönetimine giriş ve temel prensipler, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında genel bilgiler, alkol ve içki üretim yöntemleri (mayalanma yoluyla üretilen içkiler, damıtma yoluyla üretilen içkiler, şarap üretimi), kokteyl yapımı, sunumu ve çeşitleri hakkında bilgi verilir. Bar hakkında genel bilgiler ve barın tanıtımı, bar işletmeciliği ve teknikleri, bar personelinin özellikleri ve görevleri, barda kullanılan araç gereçler ile bunların temizliği ve bakımı ile barda stok kontrolünün sağlanması öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta İçecek teknolojisi, özellikleri ve gelişimi
2. Hafta İçecek çeşitleri ve özellikleri
3. Hafta Gazlı içecek, özellikleri ve bileşenleri
4. Hafta Gazsız içecek, özellikleri ve bileşenleri
5. Hafta Alkollü içecek, özellikleri ve bileşenleri
6. Hafta Alkolsüz içecek, özellikleri ve bileşenleri
7. Hafta Gazlı-gazsız içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Alkollü içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
10. Hafta Alkolsüz içecek üretimi ve üretimde kullanılan ekipmanlar
11. Hafta Mayalanma yoluyla üretilen içecekler
12. Hafta Mayalanma yoluyla üretilen içecekler
13. Hafta Damıtma yoluyla üretilen içecekler
14. Hafta Sahlep, boza, kefir üretimi
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Aktaş, A. & Özdemir, B. (2005). İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Katsigris, C. & Thomas, C. (2006). The Bar and Beverage Book. (4th Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar14342
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü181
Toplam İş Yükü / 306,03
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2  X   X   X    
P3         
P4         
P5         
P6      X    
P7         
P8          X
P9         
P10         
P11      X   X   X
P12      X     X