DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Şerife Umay Cicik
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Temel teknikleri ve içerikleri öğrenir. 2) Fransız mutfağının tarihi gelişimini ve temellerini öğrenir. 3) Fransız mutfağına ait pişirme tekniklerini öğrenir. 4) Fransız mutfağına ait temel pastacılık ürünlerini öğrenir. 5) Fransız mutfağına ait temel fırıncılık ürünlerini öğrenir. 6) Fransız mutfağına ait ürünlerle menü hazırlamayı öğrenir
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Bu derste Fransız mutfağının temelleri, temel pişirme teknikleri, Fransız mutfağına özal soğuk, sıcak mutfak ile pastacılık ve fırıncılık ürünleri öğretilmektedir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Tanışma/Oryantasyon | 2. Hafta | Fransız mutfağının tarihçesi ve temel pişirme teknikleri | 3. Hafta | Soğuk mutfak: Salatalar ve soğuk soslar | 4. Hafta | Soğuk mutfak: Pate ve terrinler | 5. Hafta | Tavada pişirme tekniği ile menü hazırlama | 6. Hafta | Ağır ateşte pişirme tekniği ile menü hazırlama | 7. Hafta | Fritözde pişirme tekniği ile menü hazırlama | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Fırında pişirme tekniği ile menü hazırlama | 10. Hafta | Buharda pişirme tekniği ile menü hazırlama | 11. Hafta | Izgarada pişirme tekniği ile menü hazırlama | 12. Hafta | Haşlama pişirme tekniği ile menu hazırlama | 13. Hafta | Temel Fransız Pastacılık Ürünleri | 14. Hafta | Temel Fransız Fırıncılık Ürünleri | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | C.I.A. (Culinary Institute of America) (2008). The Professional Chef 8th Edition, Wiley&Sons, New Jersey: s. 1024 Freiberg, B. (2002). The Professional Pastry Chef. 4th Edition, Wiley&Sons, New Jersey Gisslen, W. (2005). Professional Baking. 4th Edition, Wiley&Sons, New Jersey |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 5 | 70 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 10 | 10 | Laboratuvar | 14 | 3 | 42 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 0 | 0 | 0 | Toplam İş Yükü | | | 181 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 6,03 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |