Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
FRANSIZ MUTFAĞI UYGULAMALARI AŞP272 - 1 + 2 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Şerife Umay Cicik
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Temel teknikleri ve içerikleri öğrenir.
2) Fransız mutfağının tarihi gelişimini ve temellerini öğrenir.
3) Fransız mutfağına ait pişirme tekniklerini öğrenir.
4) Fransız mutfağına ait temel pastacılık ürünlerini öğrenir.
5) Fransız mutfağına ait temel fırıncılık ürünlerini öğrenir.
6) Fransız mutfağına ait ürünlerle menü hazırlamayı öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu derste Fransız mutfağının temelleri, temel pişirme teknikleri, Fransız mutfağına özal soğuk, sıcak mutfak ile pastacılık ve fırıncılık ürünleri öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tanışma/Oryantasyon
2. Hafta Fransız mutfağının tarihçesi ve temel pişirme teknikleri
3. Hafta Soğuk mutfak: Salatalar ve soğuk soslar
4. Hafta Soğuk mutfak: Pate ve terrinler
5. Hafta Tavada pişirme tekniği ile menü hazırlama
6. Hafta Ağır ateşte pişirme tekniği ile menü hazırlama
7. Hafta Fritözde pişirme tekniği ile menü hazırlama
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Fırında pişirme tekniği ile menü hazırlama
10. Hafta Buharda pişirme tekniği ile menü hazırlama
11. Hafta Izgarada pişirme tekniği ile menü hazırlama
12. Hafta Haşlama pişirme tekniği ile menu hazırlama
13. Hafta Temel Fransız Pastacılık Ürünleri
14. Hafta Temel Fransız Fırıncılık Ürünleri
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARC.I.A. (Culinary Institute of America) (2008). The Professional Chef 8th Edition, Wiley&Sons, New Jersey: s. 1024
Freiberg, B. (2002). The Professional Pastry Chef. 4th Edition, Wiley&Sons, New Jersey
Gisslen, W. (2005). Professional Baking. 4th Edition, Wiley&Sons, New Jersey
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar14342
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü181
Toplam İş Yükü / 306,03
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1           
P2  X   X   X   X    
P3           
P4      X   X    
P5           
P6           
P7           
P8           
P9           
P10           
P11          X  
P12        X