DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Sürdürülebilirlik kavramı açıklar. 2) Sürdürülebilirliğin mutfak uygulamaları ile ilişkisini analiz eder. 3) Yiyecek içecek işletmelerinde sürdürlebilirliğin nasıl uygulanması gerektiğine karar verir. 4) Gastronomik değerlerin gelecek nesillere doğru aktarılması için sürdürülebilirliğin önemini kavrar. 5) Sürdürülebilir gastronomi uygulamalarındaki güncel çalışmaları bilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Bu ders kapsamında sürdürülebilirlik kavramı, bu kavramın günümüzdeki önemi, sürdürülebilir turizm ve kalkınma, gıdaların geleceği ve gastronomik miras kavramı, sürdürülebilir mutfak ve uygulamaları, kavram kapsamındaki etkinlikler ve Türkiye ile Dünya çapında gerçekleştirilen uygulamalar ele alınacaktır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Sürdürülebilirlik kavramının tanımı ve tarihsel gelişimi ve gastronomi mutfak kültürü ilişkisi. | 2. Hafta | Sürdürülebilir turizm kavramı ve ilkeleri. | 3. Hafta | Sürdürülebilir gastronomi kavramı. | 4. Hafta | Sürdürülebilir gastronominin önemi ve önündeki engeller. | 5. Hafta | Sürdürülebilir gastronomi örneklerinin incelenmesi. | 6. Hafta | Sürdürülebilir gastronomi makaleleri ile ilgili öğrenci sunumları. | 7. Hafta | Sürdürülebilir mutfağın temelleri ve uygulamaları. | 8. Hafta | Vize Sınavı | 9. Hafta | Eko gastronomi nedir? | 10. Hafta | Gıda sisteminde sorunlar, gıda israfı nedir ve nasıl önlenebilir? | 11. Hafta | Gıda israfına önlemede sürdürülebilir çözümler ve sürdürlebilir restoranların incelenmesi. | 12. Hafta | Alan ziyareti. | 13. Hafta | Türkiye'de sürdürülebilir gastronomi. | 14. Hafta | Dünya'da sürdürülebilir gastronomi. | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 5 | 70 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 25 | 25 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 20 | 20 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 0 | 0 | 0 | Toplam İş Yükü | | | 159 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5,3 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |