Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ UYGULAMALARI AŞP261 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik kavramı açıklar.
2) Sürdürülebilirliğin mutfak uygulamaları ile ilişkisini analiz eder.
3) Yiyecek içecek işletmelerinde sürdürlebilirliğin nasıl uygulanması gerektiğine karar verir.
4) Gastronomik değerlerin gelecek nesillere doğru aktarılması için sürdürülebilirliğin önemini kavrar.
5) Sürdürülebilir gastronomi uygulamalarındaki güncel çalışmaları bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu ders kapsamında sürdürülebilirlik kavramı, bu kavramın günümüzdeki önemi, sürdürülebilir turizm ve kalkınma, gıdaların geleceği ve gastronomik miras kavramı, sürdürülebilir mutfak ve uygulamaları, kavram kapsamındaki etkinlikler ve Türkiye ile Dünya çapında gerçekleştirilen uygulamalar ele alınacaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Sürdürülebilirlik kavramının tanımı ve tarihsel gelişimi ve gastronomi mutfak kültürü ilişkisi.
2. Hafta Sürdürülebilir turizm kavramı ve ilkeleri.
3. Hafta Sürdürülebilir gastronomi kavramı.
4. Hafta Sürdürülebilir gastronominin önemi ve önündeki engeller.
5. Hafta Sürdürülebilir gastronomi örneklerinin incelenmesi.
6. Hafta Sürdürülebilir gastronomi makaleleri ile ilgili öğrenci sunumları.
7. Hafta Sürdürülebilir mutfağın temelleri ve uygulamaları.
8. Hafta Vize Sınavı
9. Hafta Eko gastronomi nedir?
10. Hafta Gıda sisteminde sorunlar, gıda israfı nedir ve nasıl önlenebilir?
11. Hafta Gıda israfına önlemede sürdürülebilir çözümler ve sürdürlebilir restoranların incelenmesi.
12. Hafta Alan ziyareti.
13. Hafta Türkiye'de sürdürülebilir gastronomi.
14. Hafta Dünya'da sürdürülebilir gastronomi.
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama, Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2  X         X
P3          X
P4          X
P5         
P6          X
P7    X       X
P8      X    
P9      X    
P10  X   X     X   X
P11    X      
P12    X