DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besinlerin temel moleküler yapılarını bilir. 2) Moleküler köpük ve havyar çeşitlerini yapabilir. 3) Tat almanın kimyasını bilir. 4) Moleküler gastronomide kullanılan kimyasalları bilir ve kullanabilir. 5) Güncel gelişmeleri takip eder ve uygulayabilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Ders kapsamında öğrenciler besinler ve kimya arasındaki ilişkiyi inceler ve besinin karamelize olması, çorbanın ve et sosunun koyu kıvam alması, ekmek yapımı aşamalarında olduğu gibi besinin hazırlama ve pişirme süreçlerinde geçirdiği kimyasal ve yapısal değişikliklerin nedenini algılayacaklardır. Öğrenciler derste bazı uygulamaların süreçlerini analitik olarak gözlemleme fırsatı da bulacaklardır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Moleküler gastronominin öğrenilmesi | 2. Hafta | Moleküler gastronominin öğrenilmesi | 3. Hafta | Moleküler Gastronomide kullanılan kimyasal ve özellikleri | 4. Hafta | Moleküler Gastronomide kullanılan kimyasal ve özellikleri | 5. Hafta | Moleküler Gastronomide kullanılan kimyasal ve özellikleri | 6. Hafta | Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları | 7. Hafta | Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları | 10. Hafta | Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları | 11. Hafta | Köpük ve havyar uygulamaları | 12. Hafta | Köpük ve havyar uygulamaları | 13. Hafta | Moleküler bağların öğrenilmesi ve uygulaması | 14. Hafta | Moleküler gastronomi yardımı ile reçete tasarımı | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Prof. Dr. Fermani Maviş, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008 Yardımcı Kaynak: Yemek Pişirme, Leman Cılızoğlu Eryılmaz, Remzi Kitabevi, 2006 |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Sunum,Eğitim-Uygulama |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 5 | 70 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 10 | 10 | Laboratuvar | 14 | 3 | 42 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 0 | 0 | 0 | Toplam İş Yükü | | | 181 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 6,03 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |