Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
MOLEKÜLER GASTRONOMİ AŞP259 - 1 + 2 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besinlerin temel moleküler yapılarını bilir.
2) Moleküler köpük ve havyar çeşitlerini yapabilir.
3) Tat almanın kimyasını bilir.
4) Moleküler gastronomide kullanılan kimyasalları bilir ve kullanabilir.
5) Güncel gelişmeleri takip eder ve uygulayabilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIDers kapsamında öğrenciler besinler ve kimya arasındaki ilişkiyi inceler ve besinin karamelize olması, çorbanın ve et sosunun koyu kıvam alması, ekmek yapımı aşamalarında olduğu gibi besinin hazırlama ve pişirme süreçlerinde geçirdiği kimyasal ve yapısal değişikliklerin nedenini algılayacaklardır. Öğrenciler derste bazı uygulamaların süreçlerini analitik olarak gözlemleme fırsatı da bulacaklardır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Moleküler gastronominin öğrenilmesi
2. Hafta Moleküler gastronominin öğrenilmesi
3. Hafta Moleküler Gastronomide kullanılan kimyasal ve özellikleri
4. Hafta Moleküler Gastronomide kullanılan kimyasal ve özellikleri
5. Hafta Moleküler Gastronomide kullanılan kimyasal ve özellikleri
6. Hafta Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları
7. Hafta Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları
10. Hafta Sıvı Azot özellikleri ve uygulamaları
11. Hafta Köpük ve havyar uygulamaları
12. Hafta Köpük ve havyar uygulamaları
13. Hafta Moleküler bağların öğrenilmesi ve uygulaması
14. Hafta Moleküler gastronomi yardımı ile reçete tasarımı
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAREndüstriyel Yiyecek Üretimi, Prof. Dr. Fermani Maviş, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008
Yardımcı Kaynak: Yemek Pişirme, Leman Cılızoğlu Eryılmaz, Remzi Kitabevi, 2006
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Sunum,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar14342
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü181
Toplam İş Yükü / 306,03
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2  X         X
P3          X
P4          X
P5         
P6         
P7         
P8         
P9          X
P10         
P11         
P12  X