Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN AŞP256 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Bu dersle öğrencilere, konaklama işletmelerinde çalışmaları esnasında kişisel bakım, işe hazırlık yapar.
2) Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
3) Bulaşıkhane yönetmeyi öğrenir.
4) Atıkları yönetmeyi öğrenir.
5) Yiyecek-içeceklerin kalite kontrolünü yapar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu derste, öğrencilere gıda hijyeninin ve güvenliğinin temel kuralları hakkında bilgi vermek, bu kuralların gıda endüstrisindeki önemini vurgulamak ve tüm bu bilgileri çalışma hayatına yansıtarak güvenli gıda elde etmek ve dolayısıyla halk sağlığını korumaya katkıda bulunmalarını sağlayacak bilgiler verilmektedir. Kişisel hijyen, kişisel temizlik kuralları, işletmelerde tuvaletler ve el yıkama alanları, periyodik sağlık kontrolleri, işletme giriş ve çıkışları, temizlik malzemeleri, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon konularında bilinçlenmeleri sağlanır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş, Besin Güvenliği, Kalite Kavramı, Besinlerin Raf Ömrü.
2. Hafta Gıda Güvenliği, Ulusal ve Uluslar arası Gıda Mevzuatları
3. Hafta Besinlerde Bulunan Mikroorganizmalar.
4. Hafta Mikroorganizmalarda gelişme ve Gelişmelerini Etkileyen Faktörler.
5. Hafta Besin Kaynaklı Mikrobiyel Enfeksiyonlar.
6. Hafta Besin Zehirlenmeleri
7. Hafta Hijyen ve Sanitasyon Kavramları, Önemi, Yararları
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Hijyen ve Sanitasyon Kontrolleri (Yüzey, Personel, Ortam Havası,Su ve Pest Kontrolü)
10. Hafta İşletme Hijyeni
11. Hafta Çalışan Hijyeni
12. Hafta Besin İşleme ve Tedarik
13. Hafta Besin Güvenliği Yönetim Sistemleri
14. Hafta HACCP uygulamaları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARTürk Gıda Mevzuatı, Ayşe Dinçer, Dünya Yayınevi, 2003
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4         
P5      X    
P6        X   X
P7      X   X   X
P8      X    
P9  X   X   X     X
P10        X  
P11    X   X     X
P12    X   X     X