Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ VE UYGULAMALARI AŞP203 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 1 + 3 6

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS6
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Sevinç Kuş
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Türk mutfağının tarihçesini öğrenir.
2) Türk Mutfağını tanımlar ve temel prensiplerini öğrenir.
3) Türk Mutfağında kullanılan araç, gereçleri öğrenir.
4) Türk Mutfağında kullanılan pişirme teknikleri ve hazırlanan yiyeceklerin servis şekillerini öğrenir.
5) Türk Mutfak kültüründeki besin saklama yöntemleri ile gıda güvenliği öğrenir.
6) Türk Mutfak kültüründeki çorbaları, pilavları, tatlıları öğrenir.
7) Türk Mutfak kültüründeki et yemeklerini, tavuk ve balık yemeklerini öğrenir.
8) Türk Mutfak kültüründeki salataları, zeytinyağlıları öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIModern Türk Mutfağının gelişimi, etkilendiği diğer mutfaklar. 19. ve 20. yy. Osmanlı-Türk mutfak kültürü öğretilir. Mutfakta kullanılan teknikler, yiyecek malzemeleri, yiyecek alışkanlıkları ve gelenekleri ile Osmanlı -Türk mutfağının modernizasyonu hakkında bilgi verilir. Türkiye?nin coğrafi bölgelerinin (Trakya, Ege, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz mutfakları) her birinin mutfağının özelliklerinin anlatılması ve çeşitli uygulamalar sayesinde Türk mutfak kültürü öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Et Yemekleri (kebaplar, külbastılar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, güveçler)
2. Hafta Et Yemekleri (kebaplar, külbastılar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, güveçler)
3. Hafta Kümes Hayvanları (kebaplar, külbastılar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, güveçler)
4. Hafta Kümes Hayvanları (kebaplar, külbastılar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, güveçler)
5. Hafta Deniz Ürünleri (kebaplar, külbastılar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, güveçler)
6. Hafta Sebze Yemekleri (Bastılar, kalyeler, oturtmalar, musakkalar, kızartmalar, tavalar, silkmeler, güveçler, zeytinyağlılar)
7. Hafta Sakatat Yemekleri (Kebaplar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, ızgaralar, güveçler)
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Bakliyat Yemekleri
10. Hafta Dolmalar ve Sarmalar (etli ve zeytinyağlı)
11. Hafta Börekler ve Hamur İşleri
12. Hafta Tatlılar (Hamurlu, sütlü, şerbetli, meyveli, bakliyatlı, helvalar, kompostolar vb.)
13. Hafta Tatlılar (Hamurlu, sütlü, şerbetli, meyveli, bakliyatlı, helvalar, kompostolar vb.)
14. Hafta İçecekler (Şerbetler, Boza, Kımız, Kefir, Türk Kahvesi, hoşaflar vb.)
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARBaysal , A., Merdol , T. K., Ciğerim , N. ve Sacır, H. (2000). Türk Mutfağından Örnekler (3. Baskı). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları
Dalby, A. Grainger, S., (2001), Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü. (Betül Avunç, Çev.). İstanbul: Homer Kitabevi
Efendi, D. M. (2015). Ağdiye Risalesi (Hazırlayan: M. E. Özen). İstanbul: İşaret Yayınları.
Fahriye, H. ( 2018). Yeni Ev Kadınının Yemek Kitabı:(1340-1924), (E. Karakaş, Çev.). İstanbul: Cinius Yayınları
Halıcı, N. (2015). Türk Mutfağı. (2. Baskı). İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Işın, P.M. (2020b). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Gelişimi. (3. Baskı), s. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul
Şirvani, M. M. (2005). 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı (Hazırlayanlar: Mustafa Argunşah ve Müjgan Çakır). İstanbul: Gökkubbe Yayınları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev120
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık11010
Ders Saati14114
Ara Sınava Hazırlık155
Laboratuvar14342
Final Sınavı11010
Ödevler22040
Toplam İş Yükü194
Toplam İş Yükü / 306,46
Dersin AKTS Kredisi6
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8
P1               
P2  X   X   X   X   X   X   X   X
P3    X           X  
P4        X   X   X    
P5            X   X  
P6      X     X      
P7        X     X    
P8    X           X  
P9        X   X      
P10      X     X     X  
P11               
P12  X   X   X   X   X   X   X   X