Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ AŞP202 Dördüncü Yarıyıl (Bahar) 3 + 0 6

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI2
YARIYILDördüncü Yarıyıl (Bahar)
AKTS6
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Nurten Beyter
Öğretim Görevlisi Sevinç Kuş
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir.
2) Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörleri ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojileri bilir.
3) Gıda muhafazasında etkili olan teknikleri öğrenir.
4) Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar Gıdaların kalitesini koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
5) Gıdalar için yeni muhafaza yöntemleri geliştirmeye çalışır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIÇeşitli gıdaların hijyenik şartlarda, uzun süre saklanması için gerekli teknikler hakkında bilgi vermek ve bu bilgileri iş hayatında kullanımı, gıda maddelerinin depo giriş çıkış kontrolleri, depoların fiziki özelliklerini planlaması, depoların ısı kontrolleri, işlenmemiş yiyeceklerin depolanması, hazırlanmış yiyeceklerin depolanması, donmuş gıdaların depolanması, besinlerin soğutma, dondurma yöntemiyle saklanması, besinlerin tuzlanarak, baharatla, şekerle, kurutularak, konserve yapılarak saklanması gibi teknikler öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda Muhafazasının Temelleri,
2. Hafta Besinlerin Bozulma Nedenleri (bakteriler)
3. Hafta Besinlerin Bozulma Nedenleri (küf, maya, virüsler)
4. Hafta Gıda Muhafaza Yöntemleri (fiziksel)
5. Hafta Gıda Muhafaza Yöntemleri (fiziksel)
6. Hafta Gıda Muhafaza Yöntemleri (kimyasal)
7. Hafta Paketleme Yöntemlerine Dayanan Muhafaza Teknikleri
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Modern Muhafaza Teknikleri
10. Hafta Geleneksel Muhafaza Teknikleri
11. Hafta Gıda Katkı maddeleri
12. Hafta Gıda Üretimi (şarap, bira)
13. Hafta Gıda Üretimi (tarhana, sucuk, pastırma, peynir, yoğurt)
14. Hafta Gıda Üretimi (reçel, salça, turşu)
15. Hafta Final sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARBaysal,T.,İçier,F. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler, Nobel Akademik Yayıncılık, 2012.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Örnek Olay İncelemesi,Deney
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13030
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler12020
Toplam İş Yükü184
Toplam İş Yükü / 306,13
Dersin AKTS Kredisi6
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2    X     X  
P3    X   X   X  
P4      X    
P5    X   X    
P6      X     X
P7    X      
P8      X    
P9         
P10    X   X   X  
P11         
P12      X   X